Četiri mjeseca od smrti Mostarke: Saslušana majka Lane Bijedić

U prostorijama Republičkog javnog tužilaštva Srbije u Beogradu je pred kraj ove sedmice, kako se saznaje, saslušana Nina Bijedić, majka mlade Mostarke Lane Bijedić (19), čiji je život brutalno ugašen 6. oktobra prošle godine, piše “Avaz“.

Teško stanje

Njena majka, inače, dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, praktično, posljednja je osoba na listi svjedoka u istrazi ovog slučaja koji je potresao cijelu BiH, ali i region.

Zahtjev za njeno saslušanje upućen je na osnovu ugovora između naše zemlje i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, s obzirom na to da Bijedić ima državljanstvo Srbije, a u Mostar nije dolazila od posljednjeg ispraćaja svoje kćerke jedinice.

Veliki zadatak

Kako se saznaje iz krugova bliskih Laninoj majci, ona, zapravo, zbog teškog stanja u kojem se nalazi zbog gubitka kćeri, nije bila u stanju doći u Mostar i dati izjavu na okolnosti ovog tragičnog događaja.

O tome hoće li njena izjava biti od pomoći istražiteljskom timu MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i Kantonalnog tužilaštva jučer nije bilo moguće dobiti informacije, a to će, vjerovatno, biti poznato u narednim danima.

Inače, tokom istrage je, kako se saznaje, saslušano više od 60 svjedoka, a analiza svih do sada prikupljenih materijalnih i drugih dokaza te brojne poduzete radnje nisu donijeli konkretan pomak.

Pred istražiocima je, najvjerovatnije, sljedeći veliki zadatak da urade potpunu rekonstrukciju ovog jednog od najmisterioznijih slučajeva u našoj zemlji.

Davljena i bačena u rijeku

Tijelo Lane Bijedić pronađeno je u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog kada ga je u večernjim satima uočio ribar. Tog dana, nesretna djevojka je trebala biti na putu za Sarajevo, gdje je bila upisala studij. Zbog čega je odlučila u prijepodnevnim satima iz Mostara autobusom otići za Čapljinu, a potom s tamošnje autobuske stanice pješice se zaputiti do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag, još je nepoznanica. Obdukcijom je utvrđeno da je Lana Bijedić udarana, davljena i bačena u rijeku.


{$excerpt:n}