Učenice prijavile profesora za spolno uznemiravanje: “Duže vrijeme nas je promatrao”

Učenice su istaknule kako ih profesor nipošto nije dirao, već “da im je navodno upućivao pohotne poglede te duže vrijeme promatrao njihove intimne dijelove tijela“.

Profesora jedne srednje škole u Križevcima čak četiri učenice prijavile su za spolno zlostavljanje. Portal “Bjelovar.live” piše kako se radi o profesoru M.D. (42).

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru odlučilo se na službeno podizanje optužnice protiv profesora 29. novembra prošle godine, nakon ispitivanja i razgovora s učenicama koje su ga odlučile prijaviti. Učenice su istaknule kako ih profesor nipošto nije dirao, već “da im je navodno upućivao pohotne poglede te duže vrijeme promatrao njihove intimne dijelove tijela“. Kako su ispričale, to je trajalo nekoliko mjeseci, što je bilo dovoljno da učenice osjete ozbiljnu nelagodu, pa čak i sram. Kako piše portal, šaputanja su se vrlo brzo proširila razredom i stigla do uha njihove razrednice koja je bila neugodno iznenađena takvim pričama o svom kolegi te je odmah pozvala djevojke na razgovor i poslušala što imaju za reći. Profesor je uskoro kazneno prijavljen.

U optužnici stoji da se muškarca tereti za četiri kaznena djela protiv spolne slobode, tj. spolnog uznemiravanja koje je kažnjivo po članku 156. stavku 1. Kaznenog zakona. Spolno uznemiravanje se definira kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Obavještavam vas kako je ovo državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv okrivljenog M. D. zbog četiri kaznena djela protiv spolne slobode – spolnog uznemiravanja iz članka 156. stavka 1. Kaznenog zakona, koja djela je počinio na način da je od mjeseca oktobra 2018. do 22. februara 2019. u K., u više navrata djecu koja su se prema njemu nalazila u odnosu zavisnosti i koja su bila posebno ranjiva zbog dobi neverbalno spolno uznemiravao, a što je kod djece izazivalo neugodu i sram – odgovorilo je Općinsko državno odvjetništvo na upit portala.


{$excerpt:n}