Nelson i Inzko reagovali na smjenu Dževada Kormana

U zajedničkoj izjavi, nakon današnje smjene direktora kantonalne Uprave policije Dževada Kormana, naglašava se da zvaničnici koji imaju mandate u nepolitičkim institucijama, poput policije, ne bi trebali da budu smjenjivani samo zbog promjene političke konstelacije, već vrednovani na osnovu objektivnih i profesionalnih standarda.

“Odgovornost i transparentnost sastavni su dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu, a kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam”, poručuje se u izjavi Nelsona i Inzka.

U saopštenju iz OHR-a podsjeća se da su Nelson i Inzko u novembru prošle godine uputili vlastima Tuzlanskog kantona zajedničko pismo u kojem su upozorili na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom.

Nelson i Inzko smatraju da današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona nije donesena u interesu javnosti, te da ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje.

Vlada Tuzlanskog kantona smijenila je danas direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Dževada Kormana jer je njegov rad od 1. decembra 2018. do 30. novembra 2019. godine dobio ocjenu ne zadovoljava, prenosi “Srna”.


{$excerpt:n}