Aluminij napustili i posljednji radnici, ostali su još čuvari

Stotinjak radnika koji su bili na otkaznom roku danas su napustili krug kompanije, te su samo ostali čuvari, dok se ne odluči o sudbini pogona.

Razočarani radnici koji su mjesecima očekivali spas preduzeća poručuju da su prevareni, izigrani i ostavljeni, bez ikakve nade u nastavak proizvodnje u bilo kojem obliku.

“Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva”, naveli su u pismu koje upućuju javnosti.

Podsjećaju kako je jedina ponuda koja je došla za ponovno pokretanje proizvodnje od 2Abraham grupe“ konstantno odbijana i čitav proces se razvlači do te mjere da potencijalni investitori odustanu od čitavog procesa.

“Posljednja ponuda koju je Abraham grupa poslala je konačna i na koju očekuju odgovor. Vlada, po našim informacija, nije razmatrala ponudu i pokušava što više otegnuti proces u kojem si investitori na rubu odustajanja zbog zapreka na koje nailaze”, navode u pismu ogorčeni radnici.

Pitaju se kome je cilj da se ponuda, u kojoj je predviđeno zapošljavanje 80 radnika odmah te 140 kroz period od godinu, pokretanje proizvodnje ljevaonice, anoda i na kraju elektrolize, odbije i da se tako zatvori put ka potpunom oporavku fabrike.

“Izgleda da se priprema teren za domaće mešetare koji će imovinu Aluminija iskoristiti u svoje svrhe zbog vlastitog bogaćenja, a sve pod krinkom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.Vrijeme će pokazati kosu ti kojima je stalo dan fabrika u kojoj je radilo 900 radnika, bude zatvorena i pretvorena u privatnu svojinu mešetara, koji će postupati sa njom za lične kratkoročne interese”, ističu u pismu.

Naglasili su da je ovo posljednja obavijest koju danas radnici a sutra već bivši radnici šalju kao vapaj da se što prije omogući investitoru da pokrene proizvodnju.

“Za većinu radnika je kasno, a ubrzo će biti kasno i za opremu koja je ostala u preduzeću, što će biti posljednji čavao u lijesu Aluminijske industrije u Hercegovini , poručili su od sutra biši radnici mostarskog Aluminija.

Podsjećamo, nekad najbogatijoj hercegovačkoj kompaniji zbog dugova većih od 400 miliona KM 10. jula isključena je struja, a početkom septembra kompanija koja je ranije imala 900 radnika uručila je otkaze za dvije trećine njih, a danas je i preostalim radnicima otkazni rok istekao. Vlasnici Aluminija su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sa 44, mali dioničari i radnici 44, te Vlada Republike Hrvatske sa 12 posto dionica, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}