Albin Kurti u ponedjeljak predstavlja prijedlog nove kosovske vlade

Odluku o zakazivanju sjednice usvojilo je tokom jutra predsjedništvo kosovskog parlamenta, upravo u danu kad iz Prištine poslije dvodnevnog posjeta šef evropske diplomacije Josep Borrell odlazi na razgovore s najvišim državnim dužnosnicima u Beograd.

Kurti je 20. januara od kosovskog predsjednika Hashima Thacija službeno dobio mandat za sastav vlade, premda pregovori Kurtijevog Samoodređenja s Demokratskom partijom Kosova (LDK) o koalicijskoj vladi traju praktički još iz prosinca prošle godine.

Predstavnici Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, priopćili su u četvrtak poslije sastanka s prvim čovjekom eurodiplomacije Borrellom da neće ometati formiranje vlade.

“Srpska lista neće stajati na putu formiranja kosovskih institucija, kako bi se čim prije ukinule (carinske) pristojbe i nastavio dijalog”, saopštila je Srpska lista.

Predsjednik SL Goran Rakić poručio je poslije sastanka s Borrellom u Prištini da će SL “zahtijevati poštivanje prava srpskog naroda” jer, kao izborna pobjednica u srpskoj zajednici na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, očekuje mjesto u budućoj Kurtijevoj vladi.

Istodobno, SL je istaknula kako “vjeruje da će Borrell svojim autoritetom dati značajan doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

Od nove kosovske vlade, ma tko bude u Kurtijevom timu, očekuje se da nastavi dijalog s Beogradom, zamrznut koncem 2018. upravo zbog uvođenja carinskih pristojbi na robu iz Srbije, čije ukidanje Beograd postavlja kao ultimatum da se vrati za pregovarački stol.

“Radio-televizija Srbije” ocijenila je da su “zamah obnovi dijaloga” dali upravo dvodnevni posjet Borella Prištini i prošlosedmični posjet posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalada Trumpa, veleposlanika SAS-a u Berlinu Richarda Grenella.

Pod Grenellovim je pokroviteljstvom u Berlinu sredinom janura potpisano i pismo o namjerama dviju strana za ponovnu uspostavu zračne linije Beograd-Prištine, a u potom je američki diplomat u Beogradu i Prištini dogovarao i obnovu željezničkog prometa, prenosi “Hina”.


{$excerpt:n}