Matthew Field: “I nakon izlaska iz EU, Britanija će nastaviti podržavati BiH”

On je istakao da podrška uvijek treba da bude praktična, precizirajući da misli na poboljšanje javnih usluga, što uključuje obrazovanje, javni saobraćaj, kao i poboljšanje poslovnog okruženja, te jačanje vladavine prava.

Obezbijedit ćemo da naša praktična podrška bude komplementarna zahtjevima za pristupanje EU, posebno u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, demokratske institucije i stvaranje ekonomskih prilika, jer su to koraci koji su od dobrobiti za BiH sada, ne uzimajući u obzir dugoročni plan pridruživanja EU“, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

On je ponovio da Velika Britanija, koja napušta EU, poštuje izbor ljudi u Bosni i Hercegovini koji su se odlučili za Uniju i da će uvijek biti čvrst prijatelj BiH.

Fild je poručio da Velika Britanija podržava transparentnije i jače sudove koji će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, te jači izborni proces s ciljem većeg povjerenja građana u izborne rezultate.

On je dodao da je u razgovoru sa građanima čuo da je vizni režim Velike Britanije problem broj jedan u bilateralnim vezama.

Možemo poboljšati i olakšati taj proces, ne samo za BiH, nego za cijeli Zapadni Balkan. Znam da je nova vlada u Londonu fokusirana na vizni režim i vidjet ćemo rezultate“, rekao je Field.

On je dodao da Velika Britanija izlaskom iz EU ne izlazi iz Evrope, prenosi “Srna”.


{$excerpt:n}