Državljanka BiH uhapšena u Dubrovniku, pomagala u filmskoj pljački aerodroma

U istražnom se zatvoru još uvijek nalaze ranije osumnjičeni otac i sin Antun (45) i Antonio (22) Katušić.

“Tokom posljednjih dana smo došli do predmeta koji potiču i služili su u počinjenju ovog krivičnog djela. Zbog istrage ne mogu govoriti o kojim je predmetima riječ, ali su pronađeni na području Dubrovnika te Konavala“, istaknuo je Pavličević koji međutim nije pojasnio na koji je način osumnjičena pomagala u razbjništvu.

Dva muškarca – sin i još uvijek nepoznata osoba su 21. listopada ujutro u Aerodromu Dubrovnik, uz prijetnju oružjem, opljačkala zaštitare s utrškom aerodroma od 692 hiljada kuna, koji je kombijem trebao biti prevezen u Dubrovnik. Ukradenim motociklom pobjegli su u nepoznatom smjeru.

Tri dana kasnije uhapšeni su otac i sin Katušić, koje se dovodi u vezu s razbojništvom , a iz policije su tada istaknuli kako se kriminalistička istraga nastavlja i provodi nad još nekoliko osoba, javlja Hina.

Dan kasnije ocu i sinu je određen jednomjesečni istražni zatvor nakon što su osumnjičenici ispitani pred županijskim državnim odvjetnikom, gdje su se branili šutnjom. Novac nije pronađen, a ni treća osoba Istog dana ŽDO je donio rješenje o provođenju istrage.

Osnovano se sumnja da je 45-godišnji osumnjičeni 15. oktobra u Dubrovniku sa zasad nepoznatom osobom ispred jednog restorana uzeo motocikl kako bi ga upotrijebio za razbojništvo. Također se sumnja da su 21. oktobru 22-godišnji sin i ta nepoznata osoba na motociklu slijedili dostavno vozilo zaštitarske službe i od zaštitara uz prijetnju oružjem uzeli torbu s novcem u kojoj je bilo oko 692.000 kuna utrška prodavaonica na aerodromu.

Istovremeno je 45-godišnji otac stajao na parkingu ispred ulaza u upravnu zgradu zračne luke te bio spreman u slučaju potrebe pomaganja u bijegu 22-godišnjem sinu i zasad nepoznatoj osobi. Ukradeni motocikl u međuvremenu je pronađen, ali ne i ukradeni novac, a o trećoj osobi nema informacija.

Sudac istrage 21. novembra 2019. prihvatio je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva te okrivljenim Katušićima produžio istražni zatvor za još dva mjeseca, po istim zakonskim osnovama kao i kod prvog određivanja istražnog zatvora, prenosi “Fena”.


{$excerpt:n}