USK: Od početka godine stiglo novih 1.800 migranata

Cilj sastanka, kako je rečeno, bio je početak priprema za dolazak novog migrantskog vala.

“Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se reducirao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH”, rekao je ministar Kljajić.

U privremenim prihvatnim centrima na području USK, naveo je Kljajić, trenutno boravi oko 3.600 ljudi, dok je veliki broj migranata koji borave po napuštenim i privatnim objektima, prenosi “Fena”.

Na sastanku je istaknuto da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra Blažuj u Sarajevu, kako bi se dodatno rasteretila situacija u Unsko-sanskom kantonu.

“Očekujemo završetak te druge pripremne faze u Blažuju, kako bismo tamo transportovali migrante za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontroliramo sigurnosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i općinama USK”, rekao je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić rekao je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe zapravo početak priprema za dolazak novog migrantskog vala.

“Moramo biti maksimalno spremni, jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako bismo odredili pravac zajedničkog djelovanja i postupanja. Također, analizirali smo i određene sigurnosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa Vučjak uspješno završen”, rekao je premijer Ružnić.

Posebna pažnja na današnjem sastanku usmjerena je na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalni angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog križa.


{$excerpt:n}