Denis Zvizdić: “BiH ključ stabilnosti za cjelokupan region”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović održali su u Misiji Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji (EU) sastanak sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan i zastupnikom u Evropskom parlamentu Toninom Piculom, javlja Anadolu Agency (AA).

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji, evropskoj Bosni i Hercegovini, kao i o prioritetima i mogućnostima koje BiH može iskoristiti tokom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU.

Picula je rekao da je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine izvjesna, ali da su reforme koje zemlja treba realizirati obavezujuće. Dodao je da rad na realizaciji evropskih projekata i politika proširenja moraju biti realizirani uporedno.

Zvizdić je kazao da je kandidatski status zajednički interes, a da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti za cjelokupan region, te naglasio da je, zbog očuvanja mira, dugoročne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta BiH, ali i cijelog regiona, neophodno dobijanje kandidatskog statusa.

Čović je naglasio da za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa članstvu u EU, ističući značaj reformskih procesa za poticanje razvojnih prilika i socio-ekonomski razvoj na dobrobit žitelja BiH. Komentirajući pozitivni razvoj uspostave Vijeća ministara BiH, istaknuo je i nužnost izmjene Izbornog zakona BiH koji će omogućiti zaštitu jednakopravnosti konstitutivnih naroda i održavanje izbora u Mostaru. Kazao je kako se politička saradnja mora temeljiti na međusobnom uvažavanju predstavnika konstitutivnih naroda i na zajedničkoj aspiraciji pridruživanja EU.

Picula, Zvizdić i Čović su ovom prilikom izrazili potpunu opredijeljenost za članstvo BiH u EU, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


{$excerpt:n}