Čerkez: “Pratimo situaciju u vezi sa kineskim turistima, provjereni radnici i u Zvirovićima”

“Epidemiolog Federalnog zavoda nalazi se na granici koji će izvršiti sve provjere koje su potrebne, tretiramo turiste kao što su turiste tretirali i u svim zemljama. Pridržavamo se svih mjera kojih se pridržavaju sve evropske države, mi imamo stalno kooridnaciono tijelo, sve informacije razmjenjujemo i znamo šta se dešava. Nema razloga za zabrinutost, radimo mjere predostrožnosti i pratimo situaciju”, navodi Čerkez.

Napomenuo je da je izvršen uvid stanja radnika kineske kompanije u Zvirovićima koja radi na izgradnji autoputa i da je situacija uredna. Date su upute šta treba da se radi i, kako navovi, postupa se u skladu sa svim dobijenim preporukama.

Čerkez je još jednom napomenuo da razloga za paniku nema, za mjere opreza ima. Podsjetio je da su upute u slučaju svih respiratornih infekcija iste: prati ruke, obratiti pažnju na ličnu higijenu, ne kretati se u grupama, navodi “BHRT“.

“Ono što je jedino problematično što još uvijek se iznalaze međunarodna rješenja, nigdje nije ni u jednoj zemlji Evrope uskraćeno putovanje, što znači da nije vrijeme za uzbune tog tipa koje su se pojavile u medijima”, istakao je Čerkez.


{$excerpt:n}