Slučaj iz Dervente : Majka ostavila jednomjesečnu bebu u prolazu jedne stambeno-poslovne zgrade

Bebu je prva primijetila čistačica kafića Mirjana Jevtić oko 5.30 sati.

Naježila se
– U prolazu zgrade koji se nalazi pored kafića ugledala sam korpu za bebe s ručkama. U prvi mah pomislila sam da su se djeca igrala i ostavila je u prolazu. Otključala sam vrata kafića, kad je ušao jedan mladić i pitao me jesam li vidjela korpu. Odlučili smo pozvati policiju. Kad smo izašli vani, čuo se plač bebe. Sva sam se naježila – kazala je za „Avaz“ Jevtić.

Dodaje da je beba bila dobro ušuškana u deku.

– Dok sam čekala policiju, minuta je bila kao sat. Nisam smjela prići i uzeti bebu. Policija je brzo došla i bebu su odvezli u Hitnu pomoć – kaže Jevtić.

Mirjana Jevtić- Avaz

Priča nam i da će jučerašnji dan pamtiti dok je živa.

– Bilo je rano jutro, hladno, maglovito, mislim da je bilo minus pet. Teško mi je opisati šta sam osjetila u tom trenutku – govori.

Osude javnosti
U Hitnoj pomoći konstatirano je da je beba, dječak, stara najviše mjesec dana.

Policija je ubrzo, za manje od dva sata, pronašla i majku.

O tome je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu napuštanja djeteta iz člana 188. Krivičnog zakonika RS, a o svemu je obaviješten i nadležni centar za socijalni rad. Protiv V. N. bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prema nezvaničnim informacijama, majka V. N. (23) je štićenica Centra za socijalni rad u Derventi.

– Pa, to nije majka! Kako je mogla ostaviti bebu na takvoj hladnoći – govore Dervenćani.

Majka bila na Specijalnoj olimpijadi u Los Anđelesu
Naš sagovornik koji je želio ostati anoniman kaže da je majka, koja ima starije dijete, po gradu pričala da se njen suprug nedovoljno brine o djeci i da je tražila pomoć.

Inače, majka koja je ostavila bebu, prije pet godina je bila takmičarka tima Specijalne olimpijade BiH na Ljetnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu.


{$excerpt:n}