Kako izgledaju zatvorski dani Malčanskog berberina

Ninoslav Jovanović (47), poznat kao “malčanski berberin”, koji je iz zatvorske ćelije istražnog pritvora Kazneno-popravnog zavoda u Nišu prebačen u četvrtak po podne u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, smješten je u grupnu sobu i, kako se nezvanično saznaje, zaposleni nemaju nikakve primjedbe na njegovo ponašanje. On će u narednom periodu biti na psihijatrijskom vještačenju, koje je određeno po nalogu sudije za prethodni postupak niškog Višeg suda, pišu “Novosti“.

Portparol suda, Ana Ristić Gajić, pojašnjava da ovo vještačenje po zakonu traje 15 dana, a da se može produžiti za još toliko, ukoliko se ukaže potreba. Stručnjaci bi trebalo da utvrde da li je Jovanović bio uračunljiv u trenutku otmice Monike K. (12) iz Suvog Dola kraj Niša (Srbija), kao i tokom policijske potjere. Stručnjaci će dati i uopšteni nalaz i mišljenje o njegovom psihičkom stanju.

Prema informacijama, Jovanović je disciplinovan.

– Poslije psihološke procjene Tužilaštvo će se opredeliti o eventualnom podizanju optužnice ili donošenju odluke o liječenju u specijalnoj ustanovi – kaže izvor blizak istrazi.

– Dobro se ponaša, uostalom kao i dok je bio u Nišu – kaže izvor. – Niko od nadležnih, što se toga tiče, nema na njega nikakve zamjerke. U grupnoj je sobi, jer je takva praksa, a sami su jedino oni koji prave probleme.

Inače, u ovoj bolnici smješteni su psihijatrijski bolesnici, kao i narkomani.

RAZLOZI ZA PRITVOR

Jovanović, za kojim se tragalo gotovo dvadeset dana, uhapšen je 5. januara na malčanskom groblju. Njemu je nakon saslušanja određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi mogao da ponovi krivično djelo. Kao razlog za pritvor navedena je i činjenica da je osumnjičen za djelo za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina, a uslijed čijeg je izvršenja došlo do uznemirenja javnosti.


{$excerpt:n}