Upao starici u kuću, pretukao je i pokušao silovati

Nakon brze i sveobuhvatne istrage, koja je trajala dva mjeseca, Tužilaštvo Distrikta Brčko BiH podiglo je optužnicu protiv DŽ. I. (50) zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-godišnju staricu u njenoj kući, piše “Avaz“.

Optužnicom je zatraženo i produženje pritvora, koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Ušao kroz prozor

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dž. I. da je 26. novembra oko 17 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos M. Đ., rođenu 1940. godine. Dž.I. se tereti da je, nakon što je s maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji, ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu, savladavši tako njen otpor. On je, zatim, pokušao spolni odnos s njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje – navodi se u optužnici.

Pripadnici Policije Distrikta uhapsili su Dž. I. sat iza ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor, kroz koji je i ušao u kuću žrtve.

Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor.

Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje ove mjere.

Kazna do 10 godina zatvora

Tužilaštvo Distrikta nastavlja procesuiranje Dž. I., stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na spolni odnos. U vezi s tim, on je optužen za krivično djelo silovanja u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Distrikta Brčko BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina. Nakon brzo provedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Distrikta Brčko BiH, gdje je u cijelosti potvrđena – saopšteno je iz Tužilaštva Distrikta Brčko BiH.


{$excerpt:n}