U Španiji najavljeno povećanje minimalne plate za 5,5 odsto

MADRID, Nova španska vlada najavila je reatroaktivno povećanje plata od 1. januara od 5,5 odsto, u trećoj velikoj ekonomskoj inicijativi od stupanja na dužnost početkom 2020. godine, prenosi portal Seebiz.


Do kraja četvorogodišnjeg mandata vlada planira da poveća neto minimalnu platu na 60 odsto prosječne mjesečne plate koja iznosi 1.944 evra.

Ministarka rada Jolanda Dijaz juče je rekla da je povećanje minimalne plate na 1.108 evra mjesečno mali alat u borbi protiv nejednakosti.

Špansko Ministarstvo rada saopštilo je da će odluka uticati na više od dva miliona ljudi.

Nova vlada najavila je i povećanje penzija i plata državnih službenika.

Krajem 2018. godine premijer Pedro Sančez usvojio je odluku o povećanju minimalne plate za 22 odsto, najvećem od 1977. godine.

Tim potezom Španija se s pozicije zemlje sa udjelom minimalne u prosječnoj plati koji je spadao među najniže u Evropi uzdigla u grupu onih s najvišim.

Očekuje se da će vlada ispuniti i obećanje o odustajanju od pojedinih izmjena Zakona o radu iz 2012. godine koje su kompanijama olakšale otpuštanje radnika i smanjivanje plata. Tanjug

Чланак U Španiji najavljeno povećanje minimalne plate za 5,5 odsto се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}