Otpremnine za radnike ERS-a i preko 50.000 KM

TREBINJE – Radnici u distributivnim preduzećima “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) koji se odluče da u prvom internom pozivu dobrovoljno napuste preduzeće dobiće otpremnine od 20.000 do 50.000 KM u neto iznosu, saznaje portal CAPITAL.

otpremnine

U drugom pozivu, u zavisnosti od radnog staža dobijaće se od 16 do 38 hiljada maraka a u posljednjem trećem onaj ko se odluči da ode može da računa na otpremninu između 11.000 i 25.000 KM.

Na ovaj način stavljena je tačka na pregovore koji su trajali mjesecima ali i potvrđeno pisanje portala CAPITAL gdje smo još u novembru najavili ovakav epilog.

U mjerilima i kriterijumima optimizacije broja zaposlenih koji su u utorak potpisali Luka Petrović, direktor ERS-a i Zoran Mićanović predsjednik Odbora sindikata ovog preduzeća se navodi kako će se mjerila i kriterijumi primjenjivati u pet distributivnih preduzeća.

GALERIJA:


 

Elektrodistributivna preduzeća su u pravilima poslovanja za 2020. godinu na osnovu postignute saglasnosti predstavnika uprava predvidjele namjesna sredstva  za isplatu stimulativnih otpremnina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika”, navodi se u dokumentu.

Inače, radnicima koji imaju utvrđenu invalidnost, umanjenu radnu sposobnost, koji pripadaju porodicama palih boraca, samohrani roditelji i hranitelji imaju pravo da im se ukupan iznos otpremnine uveća za dodatnih pet odsto.

Ratni vojni invalidi od I do IV kategorije imaju pravo na uvećane otpremnine od šest do 15 odsto.

Prema usaglašenoj tabeli najveći iznos sredstava mogu dobiti radnici sa navršenih 24 godine radnog staža. Ako bi napustili preduzeće u prvom pozivu dobiće 50.820 maraka, u drugom 38.115 KM a u trećem 25.410 KM.

Kriteriji su obavezujući za sva zavisna preduzeća koja imaju zadatak da ih pretoče u svoje akte”, poručio je Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS-a.

Podsjećamo, u sklopu reorganizacije Elektroprivrede RS u distributivnim preduzećima će biti otpušteno 600 radnika.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Otpremnine za radnike ERS-a i preko 50.000 KM се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}