Suad Jukanović lažno prijavio rođaka da je terorista, dobio osam mjeseci zatvora

U predmetu za lažno prijavljivanje optuženi Suad Jukanović (1979) iz Tuzle, državljanin BiH, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo za koja ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Optuženi Jukanović se tereti da je 22. decembra 2016. godine protiv svog rođaka, putem društvene mreže, uputio lažnu prijavu zbog navodne povezanosti s planiranim terorističkim aktivnostima.

Poruku je poslao na korisnički nalog jednog diplomatskog predstavništva u BiH sa sjedištem u Sarajevu, što je kod uposlenika izazvalo uznemirenje.

Provjerama koje su provele agencije za provođenje zakona, utvrđeno je da izneseni navodi nisu istiniti i da je navedena osoba lažno prijavljena.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena uslovna osuda od osam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen te je optuženom izrečena navedena kazna, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi “Fokus“.

{$excerpt:n}