DERK naredne sedmice razmatra zahtjeve: Poskupljuje struja za domaćinstva!?

Imaju gubitke
Ova informacija potvrđena nam je jučer iz ove državne firme. Istaknuto je da su ovi zahtjevi za povećanje neopravdani i da nemaju veze s razlogom isključenja „Aluminija“ Mostar s prijenosne mreže, kako se navodi. Nisu, također, opravdani ni gubici koje ove firme imaju.

Ovaj zahtjev Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) trebala bi razmatrati već naredne sedmice. Usvajanjem odluke, cijena bi, što su naveli iz Udruženja poslodavaca FBiH, bila viša za tri do četiri posto. Udar bi bio i za velike kompanije.

Nejasno je, međutim, zašto „Elektroprijenos“, koji ima 200 miliona KM neraspoređenih sredstava, traži povećanje tarifa, dok je NOS, također, zbog kredita upao u probleme. Jedan od razloga je da se zadrži „profitabilno poslovanje“.

– „Elektroprivreda BiH“ iz vlastitih je rezervi dala prošle godine 50 miliona KM kako cijena struje za domaćinstva ne bi bila povećana – rečeno nam je iz EPBiH.

Može im se
Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da je njihov stav i dalje isti, a to je da je zahtjev za povećanje neopravdan.

– Mi smo i dalje protiv povećana tarifa. Pa ćemo vidjeti šta će DERK odlučiti. Znam samo da se „Elektroprijenos“ i NOS ponašaju po principu može nam se, a mi dajemo argumente zašto to ne treba – kaže Pandurević.

Tarifa već povećana krajem godine
Zanimljivo je da je DERK krajem prošle godine već donio odluku o izmjeni tarifa za sistemsku i pomoćnu uslugu kojom je ovu tarifu povećao za 12 posto.

Na taj način prijenosna mrežarina od 1. januara 2020. godine povećana je za oko 3,5 posto.
Iz Udruženja poslodavaca podsjećaju da su u državama regiona ove tarife znatno niže nego u BiH, prenosi “Avaz“.


{$excerpt:n}