Radnici “Zenicatransa” nastavljaju blokadu rada i štrajk glađu

SARAJEVO, Radnici preduzeća “Zenicatrans” nisu prekinuli blokadu Autobuske stanice uprkos odluci Opštinskog suda da je štrajk nezakonit.

Radnici kažu da nastavljaju blokadu Autobuske stanice Zenica do ispunjavanja zahtjeva za stabilno poslovanje preduzeća i bolje uslove rada, a njih 18 u staničnom holu i dalje štrajkuju glađu.

Sud je u presudi naložio da Samostalni sindikat saobraćaja i veza Federacije BiH /FBiH/, odnosno Sindikalna podružnica “Zenicatrans” u roku od 15 dana treba da prekine štrajk i deblokira stanicu, kao i plati 1.440 KM za troškove sudskog postupka.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan najavio je da će u roku od 15 dana Kantonalnom sudu Zenica uložiti žalbu na presudu Opštinskog suda, te potvrdio da radnici nastavljaju sa obustavom rada, a 18 zaposlenih i štrajk glađu.

“Radnici koji su u štrajku glađu, samo piju vodu i koriste cigarete. Za sada dobro podnose, ali se već osjeti iscrpljenost. Što se tiče presude, još nismo dobili otpravak tako da ćemo se izjasniti nakon što ga dobijemo, a angažovaćemo i pravnike”, rekao je Sarvan.

On navodi da radnici nikada nisu ni rekli da su stupili u štrajk, već su bili prinuđeni obustaviti rad zbog blokade računa, te nedostatka goriva i sredstava za rad preduzeća, prenose federalni mediji.

Sarvan ističe da juče nisu mogli ni iznijeti odbranu pred Opštinskim sudom u Zenici zbog toga što iz Sarajeva nije stigao advokat granskog Sindikata, niti punomoć za njihovog advokata.

On je zadovoljan najavom iz Gradske uprave da se traži hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice na kojoj bi trebalo da bude usvojen ovogodišnji gradski budžet ili odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca. Srna

Чланак Radnici “Zenicatransa” nastavljaju blokadu rada i štrajk glađu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}