Radnici HPK Draksenić prijete štrajkom

BANJALUKA – Radnici preduzeća HPK Draksenić prekinuće proizvodnju i stupiće u štrajk 31. januara ukoliko im se do tad ne uplati dio novembarske i decembarska plata, saznaje portal CAPITAL.

Preduzeće HPK Drasenić dužno je pola novembarske i decembarsku platu radnicima, te su proizvodnju sveli na minimum.

Prošle godine, ovo preduzeće radnicima je kasnilo sa tri plate, neuplaćenim doprinosima i proizvodnja se postepeno gasila, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Radnicima „HPK Draksenić“ tri mjeseca kasni plata“.

Iako su iz Uprave, ali i Ministarstva obećavali rješenje problema u „HPK Draksenić“, te čak spominjali i sklapanje saradnje sa Ilijom Studen i privatizaciju ovog preduzeća, do toga ipak nije došlo i sve je neizvjesnija njegova dalja sudbina.

“HPK”: Dok čekaju Studena, smjene direktora

Predsjednik sindikata „HPK Draksenić“ Miroslav Zgodić istakao je da radnici više neće da ignorišu i ćute na probleme sa kojima se susreću u ovom preduzeću.

„Radnici su složniji više nego ikad, ne žele da ih više vuku za nos. Nama je najlakše otići, a znate da preduzeća nema bez radnika. Dali smo im rok do 31. januara da nam isplate naše zaostatke ili stupamo u štrajk“ , rekao je Zgodić za portal CAPITAL.

Dodaje da neće odustati od svojih prohtjeva dok radnike ne stave na prvo mjesto, jer u ovom preduzeću do sad niko nije mario za njih.

„Do sad je otišlo oko 40-ak radnika, bez svojih naknada, što njima i odgovara, jer na njihovo mjesto zaposle nekog drugog i opet njima duguju i tako u krug“, kazao je Zgodić.

Zgodić je na mjesto predsjednika sindikata imenovan 16. januara, nakon što je smijenjen dotadašnji predstavnik Nikola Torbica.

Direktor „HPK Draksenić“ ističe da oni probleme imaju posljednje tri godine, ali da se pokušavaju izvući i staviti preduzeće opet na noge.

„Tačno je da kasnimo sa isplatom plata, ali to ne znači da im to nećemo isplatiti. Pokušavamo da poguramo ovo preduzeće da postane stabilno i da imamo bolju proizvodnju i poslovanje“, rekao je Šuman.

Dodao je da i dalje sarađuju sa Studen grupacijom, ali da ne zna šta će se dalje dešavati kada je u pitanju privatizacija ovog preduzeća.

Podsjećamo, portal CAPITAL je već pisao o privatizaciji „HPK Draksenić“ u tekstu „Počela privatizacija „HPK Draksenić““

CAPITAL: Dragana Eremija

Чланак Radnici HPK Draksenić prijete štrajkom се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}