Bosansko selo u kojem mobiteli nisu u modi, a vrata se ne zaključavaju

U to smo se uvjerili u domu Muniba Gurde, gdje se 20 komšija, ali i nekoliko drugih gostiju, okupilo na zajedničkoj kafi i sijelu.

Ključ uspjeha
Domaćin, vidno radostan zbog posjete, objašnjava, a njegov komšija Enes Klis potvrđuje, da u vratima njihovih kuća nema ključeva i da je to naslijeđena tradicija koju nastoje očuvati, piše “Avaz“.

– Nisu zaključana bila ni u mog rahmetli oca, nisu i neće biti ni kod mene! Za dobronamjernog gosta naša su vrata uvijek otvorena – kazuje Gurda.

Objašnjavaju potom i nepisano pravilo da, dok traju sijela, nema upotrebe mobitela, izuzev da se napravi fotografija za uspomenu i nauk drugima. To je, vele, njihov vid borbe protiv otuđenosti i ‘buljenja’ u ekrane mobitela.

Predsjednik MZ Gurdići Kenan Gurda mlad je čovjek koji je za, razliku od svojih vršnjaka, odlučio ostati u Gurdićima. Kaže da, koliko god bili važni infrastrukturni i drugi projekti, jedinstvo i dobri međuljudski odnosi su ključ uspjeha ove povratničke zajednice.

Na ovaj adet ili običaj svakodnevnog okupljanja lako se navikao i već 11 godina mu svjedoči mjesni imam Ibrahim Mehić. Rodio se u Konjević-Polju, školovao u Zagrebu i Sarajevu, ali bi, kaže, mnogo izgubio da nije upoznao ove ljude i osjetio njihovu jedinstvenu gostoljubivost.

Razmjena iskustava
– Ovaj lijepi običaj nadogradili smo obaveznim druženjem nakon džume, gdje nas se okuplja veći broj i gdje ovako neposredno razmjenjujemo iskustva i mišljenja. Ovi me ljudi fasciniraju i daju mi podstrek i snagu da nastavimo izgrađivati i jačati međusobne veze – rekao je Mehić.

Široko srce

Nesebično časte goste, jer kažu da ono što se daje i dijeli, ne umanjuje već povećava imetak.

– Ne treba biti sebičan, ne treba biti samo svoj… Jednostavno, treba imati širok pogled i široko srce – dodaje Gurda, piše “Avaz“.


{$excerpt:n}