Milorad Dodik: “Nemam ništa protiv da Milanović dođe u BiH”

Dodik je povodom skidanja tačke o potvrđivanju imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakao da SDA zahtijeva da se ponovo prave dogovori i da to namjerno radi.

Nema nijednog razloga da se Božović ne imenuje. On je prošao provjere Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu koji su dali pozitivan stav, bez obzira na pokušaje u Federaciji BiH da se Božović inkriminiše. Protiv njega se ne vodi nikakav krivični postupak“, rekao je novinarima srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, to je namjerno napravljeno kako bi se “zadržala priča da musliman Bošnjak koji sada, kao zamjenik, rukovodi tim ministarstvom neke stvari operativno može da uradi”.

Vidjećemo kako će se to odvijati. Mi smo ispoštovali sve. Ni meni se nisu dopali neki kadrovi koje je predlagao SDA, ali nisam smatrao da treba da urušavam princip da Bošnjaci predlažu svoje kadrove, Hrvati svoje, a mi Srbi svoje“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da nema razloga da 2021. godine ne bude izvršen popis stanovništva, jer BiH treba realan i pošten popis imajući u vidu da se iz nacionalne strukture izvlači sistem odlučivanja u BiH i da u tom pogledu treba eliminisati svaku vrstu spekulacije.

Nisam za odgađanje, ali očigledno da neki u BiH misle da samo treba da se vrši popis po elementima koji oni misle da je jedino ispravan“, rekao je Dodik i podsjetio na niz nepravilnosti tokom proteklog popisa stanovništva.

On je podvukao da se svi problemi mogu prevazići, ali ako ih bude da “će Srbi uraditi pošten popis radi svojih statističkih podloga potrebnih za ekonomiju i druge oblasti, koliko god ga “Eurostat” ne bi prihvatao“.

Na pitanje zašto u BiH nisu dolazili regionalni lideri i da li će poziv dobiti novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Dodik je rekao da BiH produkuje više problema nego što može da ih rješi i to je “vjerovatno dosadilo ovim regionalnim liderima“.

Dodik smatra da BiH mora više da pokaže na uvažavanju regionalnih pitanja i da sa manje arogancije rješava pitanje kao što je Pelješki most, definisanje granice sa Srbijom i mnoga druga otvorena pitanja.

U BiH se veoma teško dolazi do rješenja. Mislili smo da je riješen problem Savjeta ministara, a sada vidimo da nije“, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su u BiH dolazili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, a ne zna zašto neki regionalni lideri nisu dolazili.

Čestitam Milanoviću. Da li će doći u BiH ili ne to je njegova stvar, a ja nemam ništa protiv da dođe“, naglasio je Dodik, piše “Srna”.


{$excerpt:n}