Vučić: “Biće mnogo, mnogo teško da nas ubijede u promjene Dejtona”

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi s razgovorom novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s turskim predslednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je ljekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rješenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promjene Dejtona”, istakao je Vučić, prenosi “Tanjug”.

Predsjednik Srbije je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

“Biće mnogo, mnogo teško da nas ubijede u promjene”, podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene Dejtona – mnogi koji govore o promjeni misle da promjene treba da idu u smjeru u smanjenja kompetencija i prerogativa bh. entiteta RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

“Pozicija Srbije je jasna – svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvijek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski mijenja – samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promjenu neće dati”, poručio je Vučić.


{$excerpt:n}