Ko će plaćati političare u BiH kada otjeraju mlade iz države?

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, Bosnu i Hercegovinu je dosad napustila gotovo polovina stanovništva, tačnije 49,5 posto.

Osim boljeg životnog standarda, u inostranstvu imaju pravednije društvo, pristup modernijim tehnologijama i priliku za lični razvoj i bolje perspektive.

Ako se posmatra samo ljekarsko osoblje, zbog njihovog odlaska iz zemlje u BiH danas ima 200 doktora na 100.000 stanovnika, dok je prosjek u EU 362.

I sve je gore.

Političari su zabrinuti, ali konkretnih poteza nema. Zaboravljaju jedno, odu li svi, ko će ih plaćati i koga će predstavljati?

Ferid Golub iz Zenice jedan je od onih koji ne vidi u Bosni i Hercegovini budućnost sa svojom porodicom te je otišao u Njemačku. Bio je borac tokom agresije na BiH, a nakon rata u miru se trudio i radio ali to niko nije priznavao.

Kaže BiH se voli i poštuje ali de od ljubavi prema domovini ne živi.

“Sistem u Njemačkoj funkcionište besprijekorno. Uopšte nije bitno čime se bavite i šta radite, zakon je isti za sve. Takav sistem pruža sigurnost, ne brinete o nekim najosnovnijim stvarima. Imam dijete s posebnim potrebama nikakve pomoći u BiH nemam od zdravestvenog sistema dok u Njemačkoj brinu o tome”, kazao je za “Vijesti u 7” “Hayat” TV-a Ferid Golub.

Prema nekim istraživanjima, oko 2 miliona ljudi iz BiH živi u inostranstvu.