“Odlaze nam radnici jer je plaća u FBiH dva puta niža nego minimalna u Njemačkoj”

Posljednjih godina, penzije se isplaćuju redovno petog u mjesecu. I Iako je kad se kaže poreznik naučena reakcija neodobravanje, jasno je da ne rade samo da bi nekome uzeli, rade kako bi i oni koji ne zarađuju mogli ostvariti svoja prava, kazao je za “Hayat” direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović.

Pet milijardi 300 miliona 562 hiljade i 600 maraka javnih prihoda u 2019 godini. Golema cifra. Za više od 118 miliona veća nego u 2018. godini

“Zadovoljan sam postignutim rezultatima, i ovo je rezultat svih poreznih obveznika, naročito onih koji su blagovremeno izvršavali svoje obaveze, i pomagali Poreznu upravu u radu”, pojašnjava direktor Porezne uprave Federacije BiH.

Rasli su javni prihodi, a s njima rastao BDP, broj zaposlenih i prosječna neto plaća.

“Kapacitet svake države određuje njen porezni sistem. Sa velikim kapacitetom država je u poziciji da izvršava osnovne potrebe, i najbolje se to može vidjeti isplatom invalidnina. Uspjeli smo stabilizirati ovaj fond rastom javnih prihoda”, pojasnio je Isović.

Svjedočimo sve većem odlivu radne snage, odlasku cijelih porodica u inostranstvo. Na pitanje šta oni zatiču na terenu, odgovara:

“Problemi radnika zavise od firme do firme. U značajnoj mjeri radnička prava se uskraćuju i time što nemamo propise o minimalnoj plaći. Prosječna plaća u Federaciji je dva puta niža nego minimalna u Njemačkoj. Imamo situaciju da je minimalna penzija 371 KM a minimalna osnovica 317 KM, znači mi imamo značajno manju osnovicu nego što je to penzija”, kazao je Isović.


{$excerpt:n}