Inicijativa zastupnika Mehmedovića: Obustaviti isplate plata parlamentarcima kad ne rade

No, 16. januara na sjednici Predstavničkog doma moglo bi se raspravljati o zahtjevu zastupnika Šemsudina Mehmedovića koji je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju, prenosi patria.

Također, ovom inicijativom, kako navodi zastupnik Mehmedović, želi poticati Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH u odgovoru su kazali da će razmotriti predmetnu inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750.763 KM. Plaće poslanika u državnom parlamentu u BiH kreću se i do više od 5.000 KM. Prema tome, plaća državnog poslanika je veća osam puta od prosječne plaće u zemlji.

Plate poslanika u BiH već su za oko 12 puta od prosječne mirovine u zemlji, što znači da jedan državni poslanik zaradi za mjesec koliko jedan prosječan bh. umirovljenik zaradi za skoro dvije godine.


{$excerpt:n}