Davidu Komšiću potvrđena 25-godišnja kazna zatvora za ubojstvo Kristine Krupljan

Pravomoćna presuda za ubistvo 18-godišnje Kristine Krupljan s Vrhovnog suda još nije otpremljena strankama jer tek mora proći sve interne procedure, ali “Jutarnji” doznaje da je odluka donesena istog dana kada se održala i sjednica trećestupanjskog vijeća, 9. decembra.

Vijeće je, doznaje list, smatralo da je kazna od 25 godina zatvora dovoljna za 22-godišnjeg Komšića koji je svojoj bivšoj djevojci nožem zadao ukupno 88 ubodno-reznih rana u Opelu Astri 17. februara 2017. godine na parkiralištu u Ulici svetog Josipa Radnika 16 na zagrebačkoj Volovčici oko 21.30 sati, praktički pred zgradom u kojoj je živjela s majkom i bakom. Tako velik broj ubodno-reznih rana zadao joj je nakon što su se vratili iz zajedničkog izlaska i kad mu je Kristina saopštila da prekida vezu s njim jer je zatrudnjela s drugim muškarcem. Zatim je odbacio nož, presvukao se, otišao najprije kući, a onda s ocem otišao na policiju.

Nikada nisam namjeravao Kristini oduzeti život. Ja se cijelog događaja i ne sjećam, a nakon tog tragičnog događaja poduzeo sam sve kako bi joj se pokušalo pomoći. Sada će, evo, biti tri godine i sa svakim mi se danom sve teže nositi s tim što sam Kristini oduzeo život. Djevojci koju sam volio i koja mi je bila sve u životu. Svjestan sam da sam uništio i živote dvije porodice, njezine i svoje, kajem se i kajat ću se dok sam živ“, rekao je Komšić u obraćanju sudskom vijeću putem videolinka iz kaznionice u Lepoglavi.

Smatrajući da je kazna od 25 godina zatvora neprimjerena djelu te da je Komšić Kristinu Krupljan ubio iz bezobzirne osvete, zastupnica tužiteljstva Mirta Kuharić zatražila je da sud to ubistvo tako i tretira te da mu odmjeri adekvatnu kaznu.

Kazna koja mu je izrečena nije dostatna ni za specijalnu ni za generalnu prevenciju. Otklanjamo mogućnost primjene Zakona o sudovima za mladež, kao i da se radi o kaznenom djelu usmrćenja, jer sve okolnosti ukazuju na to da se radi o ubistvu iz bezobzirne osvete“, zaključila je tužiteljica.

Komšićev advokat Veljko Miljević iznio je niz argumenata koje je naveo u žalbi, a u kojima je tvrdio da je tokom postupka došlo do povrede Zakona o kaznenom postupku, pa je, među ostalim, naveo i da je izreka presude proturječna obrazloženju, uz niz drugih. Obrana i dalje smatra da ubistvo treba blaže tretirati, i to kao kazneno djelo za koje je predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora, a ne dugotrajni zatvor, te da se na njegova branjenika treba primijeniti Zakon o sudovima za mladež.

Kad mu je u maju prošle godine Vrhovni sud smanjio kaznu sa 30 na 25 godina zatvora, u drugostepenoj  je presudi, među ostalim, bilo navedeno da “izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno uticati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo porodici žrtve nego i društvu u cjelini.

I u trećestepenoj presudi, kojom je potvrđena drugostepena, u odnosu na visinu kazne očito je da su suci smatrali da je izrečena kazna primjerena počinjenom kaznenom djelu. Njegova porodica bila je šokirana i prvostepenom presudom, a smatrali su i da je kazna od 25 godina zatvora previsoka i da je donesena pod pritiskom medija.

Kad je pak riječ o porodici ubijene djevojke, Kristinina majka bila je šokirana smanjenjem kazne, a očekivala je da će mu se u trećem stepenu vratiti kazna od 30 godina ili možda čak i povećati.

David Komšić presudu prema kojoj bi još skoro 23 godine morao odslužiti za ubistvo Kristine Krupljan još nije primio u Lepoglavi gdje već služi zatvorsku kaznu.


{$excerpt:n}