Veliki uspjeh hrvatskih doktora: Prohodao nepokretni dječak

Desetogodišnjaku iz Dalmacije, koji je zbog rijetke bolesti postao nepokretan, ugrađen je duboki stimulator mozga. Samo tri mjeseca nakon operacije dječak je na nogama.

Nakon pet godina traganja roditelji desetogodišnjeg dječaka napokon su doznali dijagnozu.

Rijetka bolest, distonija, stanje je u kojem mozak nema kontrolu nad mišićnim aktivnostima i uzrok je svih problema njihovog sina. Spas su potražili kod profesora Chudyja u KB-u u Dubravi. Tako je njihov sin operisan prije tri mjeseca, a rezultati su, kako kažu, nevjerovatni. Dječak sve razgovjetnije govori. Samostalno sjedi, kontroliše pokrete i hoda, piše “HRT“.

“Osjećam se super. Meni je to kao novi rođendan. Ne znam kako bih to opisao kao roditelj. Velika je stvar imati dijete, problem s djetetom, pa nakon toga da sve ide na bolje. To je savršeno”, rekao je dječakov roditelj.

Prof. dr. sc. Darko Chudy, načelnik Zavoda za neurohirurgiju KB Dubrava, kazao je kako očekuje da će se dječak osamostali te da ima životne šanse kao i svi drugi dječaci.

“Ta stimulacija je kao triger da se omogući da mišići mogu slijediti naredbe”, objasnio je Chudy.

“Nema boljeg osjećaja. To je nešto što vas drži i motivira da radimo i dalje i budemo još bolji i još bolji kako bi naši pacijenti bili sretni i zadovoljni”, rekao je neurohirurg u KB Dubrava Fadi Almahariq.

Sretna je i dječakova fizioterapeutkinja Veronika Paradžik jer su pomaci sve vidljiviji.

“Tek nakon ugradnje stimulacije fizikalna je imala smisla”, rekla je Paradžik.

Dječak sad ide u toplice te se očekuje da će njegovo stanje biti sve bolje i bolje.


{$excerpt:n}