Salkić pozvao Inzka da sankcioniše organizatore obilježavanja 9. januara

Podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Također, istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata poništio i ukinuo dijelove Zakona o praznicima entiteta i Zakona o Danu entiteta. Nastavak obilježavanja predstavlja kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Oni koji krše odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine direktno krše i Dejtonski mirovni sporazum, jer po istom odluke Ustavnog suda su obavezujuće i konačne, te se moraju provoditi”, ukazao je on.

Deklaracijom usvojenom 9. januara 1992. godine započela je, navodi, realizacija plana za Bosnu i Hercegovinu i realizacija zločinačke politike, čije su posljedice progon, silovanja, ubistva, logori, masovne grobnice, terorisanje, udruženi zločinački poduhvat i genocid.

“Kompletno tadašnje vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno je za teške zločine, progon, istrebljenje, logore, sistematična silovanja, ubistva, udruženi zločinački poduhvat i genocid. Ove sudski dokazane i presuđene činjenice trebale bi obavezati današnju vlast u entitetu na katarzu i distanciranje od zločina i zločinaca, te iskazivanje pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama”, smatra Salkić.

Distanciranjem od zločina i zločinaca, oni, dodaje, najveću korist čine sebi i građanima koje predstavljaju, a nastavkom obilježavanja 9. januara, najveću štetu čine sebi i građanima koje predstavljaju, jer ostaju zarobljeni u čvrstom zagrljaju kolektivne odgovornosti za teške zločine, uključujući i genocid.

“Pozivam visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, da u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima, reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u našoj zemlji. Također, pozivam pravosudne institucije koje imaju mandat da procesuiraju i sankcionišu one, koji nastavkom obilježavanja 9. januara krše odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali u isto vrijeme šire nacionalnu mržnju”, naveo je.

Građane, koji se ne slažu sa onima koji obilježavaju 9. januar, pozvao je na aktivizam i poduzimanje koraka na podsjećanju javnosti na pogubne posljedice 9. januara 1992. godine.

“Samo našim aktivizmom i dizanjem glasa, možemo obezbijediti pobjedu istine i pravde u odnosu na sve veću najezdu laži i neistina o onome šta su posljedice donošenja Deklaracije 9. januara 1992 godine. Posjetom mjestima ukopa žrtava te zločinačke politike, održavanjem tribina, održavanjem naučnih konferencija, izložbama i drugim različitim aktivnostima, svi smo pozvani, a i naša je obaveza, da podsjećamo na zlo, kako se ono ne bi ponovilo. Njegovanje kulture sjećanja na žločine koji su učinjeni građanima ove zemlje je obaveza svih građana, kulturnih, javnih radnika i političara, a ne samo žrtava koje su direktno pogođene zločinima. Zaborav je siguran put u ponavljanje zločina”, kazao je potpredsjednik Salkić, prenosi “Fena”.


{$excerpt:n}