Proživljava agoniju: Užas u Petrovcu na Mlavi, porodilji ne daju njeno mrtvo dijete

Porodilište u Petrovcu na Mlavi (Srbija) našlo se pod lupom policije i tužilaštva poslije prijave koju su podnijeli posljednjeg dana stare godine David Nedeljković iz sela Ranovac i Udruženje “Za istinu i pravdu o bebama”.

Tu je Davidova supruga Džesika Floranović (23) rodila, po riječima ljekara, mrtvu bebu, čije posmrtne ostatke ne žele da im daju.

Doveo sam suprugu u bolnicu 26. decembra zbog bolova, da se porodi. Bila je u četrdesetoj sedmici trudnoće. Uradili su joj ultrazvuk i CTG, sve je bilo u redu. Uveče me je pozvala i rekla da beba nema otkucaje srca. Odjurio sam u bolnicu. Dežurno osoblje je ponavljalo da pitam šta se desilo ljekara koji ju je primio, a koji je odavno otišao kući – kaže David.

Džesiki su rađena ukupno tri CTG-a. Na prva dva vidi se da je beba živa, a razmak između njih je neuobičajeno dugačak – 15 sati. U međuvremenu Džesika potpisuje saglasnost za carski rez, jer beba leži poprečno. Treći CTG pokazuje da nema tonova.

Džesika nam je rekla da joj je ljekar probušio vodenjak tek 28. decembra, a da je plodova voda bila bistra, a ne zelena kao kod mrtvog ploda – kaže Radiša Pavlović, predsjednik Udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” i član Vladine Komisije za nestale bebe.

Slučaj su odmah prijavili policiji, jer bolnica ne želi da da bebu roditeljima, uz obrazloženje da nije živorođena, pa se zato tretira kao fetus, koji će biti uništen kao medicinski otpad.

Fetus je do 26. sedmice, a u četrdesetoj je beba. Želimo da se uradi obdukcija na beogradskom Institutu za majku i dijete, prvo da se vidi da li je to uopšte Džesikina beba, ili možda imamo slučaj krađe. Drugo, ukoliko jeste i ako je mrtvorođena zašto je ne daju porodici? Da li je čuvaju za neki “štek”, da je daju drugim roditeljima kao dokaz da im je beba umrla? Ili je samo u pitanju ljekarska greška, ili su ljekari čekali novac da je porađaju pošto je italijanski osiguranik – kaže Pavlović.

DOKTOR – SVJEDOK

NA Džesikinoj otpusnoj listi navodi se da je imala visokorizičnu trudnoću. Po riječima Pavlovića, ginekolog koji joj je vodio trudnoću ovu demantuje i spreman je da svjedoči, pišu “Novosti“.