Njemačka bilježi rekordnu stopu zaposlenosti

BERLIN, Stopa zaposlenosti dostigla je rekordan nivo prošle godine u Njemačkoj usljed povećane imigracije stranih radnika, saopšteno je danas iz Kancelarije za statistiku.

njemačka posao

Prema podacima Kancelarije za statistiku, broj zaposlenih u 2019. godini porastao je za 402.000 ili 0,9 odsto, na 45,3 miliona uprkos slabijem privrednom rastu.

“Podaci ukazuju na to da stopa zaposlenosti neometano raste u proteklih 14 godina, mada uz smanjeni zamah”, ističe se u saopštenju.

U uslužnim dijelatnostima zabilježen je najviši rast na godišnjem nivou od 319.000 radnih mjesta. Broj zaposlenih u proizvodnji porastao je za 59.000, a u gradnji za 36.000.

Tržište rada, takođe, pomaže radnicima da dođu do boljeg zaposlenja uz poboljšanu socijalnu zaštitu i veća primanja.

Analitičari navode da se očekuje da će stopa zaposlenosti ove godine opasti pošto se proizvođači automobila i dostavljači dijelova suočavaju sa padom potražnje iz inostranstva i sporovima oko carina.

Proizvođači se, takođe, suočavaju sa problemima u vezi sa poštovanjem striktnijih regulativa nakon skandala oko izduvnih gasova i sve prisutnije upotrebe vozila na električni pogon. Rojters/Srna

Чланак Njemačka bilježi rekordnu stopu zaposlenosti се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}