Milorad Dodik: “Pozivam bošnjačke članove Džaferovića i Komšića da poštuju Srbiju”

Srbija je suverena, nezavisna i prijateljska država koja ima suvereno pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima za srpski narod i srpsku državu i izuzetno smo im zahvalni što RS gledaju kao prioritetno spoljnopolitičko pitanje“, naglasio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše reakcije članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je predstavljena u srpskom parlamentu, član Predsjedništva BiH rekao je da ne shvata šta je razlog histerije koja je došla iz Sarajeva, osim da se zadržava potreba pogršavanja odnosa sa dva najvažnija susjeda Srbijom i Hrvatskom.

Istrajavajući na lažima o agresiji i genocidu, koji se nisu dogodili i sa kojima Srbija nema veze i nakon 24 godine od završetka rata, akt je najdubljeg neprijateljstva i kako neko sa tom i takvom retorikom može držati lekciju o dizanju tenzija. Ne može država Srbija i njeno rukovdstvo služiti kao moneta za potkusurivanje u najnovijim međubošnjačkim političkim trvenjima, pa preporučujem i Komšiću i Džaferoviću da se uozbilje“, istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, u okviru koga RS ima svoju ustavom garantovanu poziciju, kao i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

Pozivam bošnjačke članove Predsjedništva da bar poštuju suverenitet Srbije i ne miješaju se u unutrašnja pitanja prijateljske i susjedne zemlje“, poručio je Dodik.


{$excerpt:n}