Carinici optuženi da su uzimali novac, “zažmirili” na vozilo sa bijelom tehnikom

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, oni se terete da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

“Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv djelatnika UIO BiH, Ognjena Gajića zvanog Ogi, uposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje i Mujkanovića Adema, zvanog Kikili, uposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje”, navedeno je u saopštenju.

Kako su precizirali, optuženi se terete da su, tražili a potom i uzeli i novac, kako bi propustili teretno motorno vozilo, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom, prenose “Nezavisne“.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

“Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH”, navodi se u saopštenju,

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.