Zijad Turković ušao u sudnicu i uzviknuo “Allahu ekber”

Na sjednici Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, u žalbenom postupku, Tužilaštvo i branilac Zijada Turkovića ostali su kod žalbi na presudu kojom je on uslovno osuđen na godinu sa rokom kušnje od dvije godine zbog iznude nad bivšim zetom Safetom Camićem, koji je bio oženjen njegovom sestrom Muneverom.

Prema navodima optužnice, Turković je od Camića tražio da mu prepiše ili proda dio kuće na Bistriku u kojoj su Safet i Munevera stanovali. Na kraju, Camić je kuću prodao Isljamu Kalenderu. Pored toga, Turković se teretio za ugrožavanje sigurnosti jer je iz pritvorske jedinice putem telefona prijetio Azri Radončić. Dodajmo da je prvostepenom presudom Turković osuđen za iznudu, a oslobođen za ugrožavanje sigurnosti.

Turković je jučer iz KPZ-a Zenica doveden u pratnji specijalaca, a prilikom ulaska u sudnicu uzviknuo je ‘Allahu ekber’. Potom je zatražio izuzeće sutkinje Žane Knežević tvrdeći da je u srodstvu sa tužiteljicom Jasminkom Knežević, odnosno da je udata za tužiteljicinog brata. Tužiteljica i sutkinja su negirale da su u bilo kakvom srodstvu, a tužiteljica je dodala da ima samo sestru, piše Oslobođenje.

Turković je tvrdio da mu u prvostepenom postupku nije dozvoljeno da sasluša Safeta Camića, njegovu suprugu i Azru Radončić, te smatra da je tako oštećen.

Podsjetimo, Zijad Turković je u 16. aprila 2015. Sudu BiH pravomoćno osuđen na 40 godina robije zbog ubistava, trgovine drogom, pljačke 2,5 miliona KM sa Sarajevskog aerodroma i drugih krivičnih djela, prenosi “Fokus“.