Prognoza vremena za nadolazeću zimu: Bit će toplija od prosjeka

Nedim Sladić, meteorolog amater, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je pojasnio da bi prema trenutno dostupnim sedmičnim izračunima Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), početkom januara trebalo očekivati temperature zraka približnije zimskom godišnjem dobu.

PROGNOZIRA SE DO 15 LEDENIH DANA
“Za sada se ne vidi neki postojan signal za izrazito niske temperature zraka u našoj zemlji, s obzirom na to što su određeni putevi odakle nam dolaze hladne zračne mase na Balkan, Rusija i sjever Evrope, znatno topliji od prosjeka, a pojedina područja poput zapada Rusije se također suočavaju s manjkom snijega za ovo doba godine”, pojasnio je Sladić.

Dodao je da prema svim izračunima, region jugoistočne Evrope očekuje uglavnom toplija zima (tromjesečje decembar-januar-februar) u odnosu na višegodišnji prosjek, uz manji broj ledenih (temperatura tokom cijelog dana manja od nula stepeni Celzijusovih) i mraznih dana (minimalna temperatura zraka manja od nula stepeni) u odnosu na 2018. godinu.

“Prognozira se od 35 do 45 mraznih dana i do 15 ledenih dana tokom cijelog toka zime. Izgledno je da će ova zima biti često pod uticajem Atlantika i čestih frontalnih poremećaja sa sjeverozapada kontinenta zbog čega će biti promjenjiva, uz česte smjene toplijih i hladnijih razdoblja, a padavine bi trebale biti u granicama prosječnih vrijednosti”, kazao je Sladić.

NAJVIŠE PADAVINA KRAJEM JANUARA
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH u sezonskoj prognozi navodi da bi u naredna dva i po mjeseca ukupna količina padavina trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padavina tokom zime biće neujednačen, a najviše padavina izgledno je u trećoj dekadi decembra i pred kraj januara.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne sezoni zime 2018. – 2019. godine.

“Najveći snjegovi (preko 60 centimetara) su očekivano većinom zabilježeni u januaru, a u novijim godinama u februaru (2012.) i martu (2005.). Primjećujemo da su u novijem dobu ti snjegovi znatno rjeđi i javili su se do sada svega tri puta: 2000., 2005. i 2012. godine, a učestalija pojava većih snjegova zabilježena je šezdesetih godina 20. stoljeća”, podsjetio je Sladić.

Osvrnuo se i na izrazito toplu jesen koja je zabilježena ove godine, a kao glavni razlog ove pojave smatra se izrazito pozitivna faza indijskog dipola.

“Postoji pozitivna korelacija između povišenog atmosferskog pritiska nad Evropom s izrazito jakom pozitivnom fazom indijskog dipola, tj. kada je indijski dipol u vrlo jakoj pozitivnoj fazi, tada se naš kontinent nađe pod povišenim atmosferskim pritiskom koji osigurava stabilne vremenske prilike i to je bio slučaj s oktobrom ove godine. I baš u oktobru ove godine zabilježen je snažan indeks dipola, a slične jeseni zabilježene su i 2015, 2011. te 2006. godine, koje su među toplijim jesenima u BiH”, pojasnio je Sladić,piše Fokus


{$excerpt:n}