Porodica iz Tomislavgrada ima 11 doktora medicine i farmacije

Prošle sedmice, tačnije u srijedu, 11. decembra, 2019. godine, upriličena je svečana promocija 70 doktora medicine u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu.

Među njima bile su i dvije Duvanjke, bliske rodice, Iva i Ružica Perić. Promoventima su se prigodnim riječima obratili dekan Zoran Đogaš i rektor Dragan Ljutić.

Dekan Đogaš je istaknuo kako je ovo prva generacija koja nema staž, no mladi doktori neće biti nepripremljeni na profesionalne izazove, jer su na Medicinskom fakultetu u Splitu za vrijeme studiranja odrađivali kliničke rotacije, što im je omogućilo sticanje iskustva u realnom okruženju.

Izrazio je nadu da će svoj profesionalni put nastaviti u našoj domovini, posebno uzevši u obzir činjenicu da na tržištu rada nedostaje doktora medicine.

Međutim, njih dvije su odškrinule vrata zanimljivostima porodici Perić, iz duvanjskog sela Kola.

Naime, u toj porodici je 11 doktora medicine, računajući dvije doktorice farmacije. Od njih 11 četvero je doktora specijalista. Otac Frano Perić je doktor medicine, specijalist anesteziologije i reanimatologije, specijalist porodične medicine, a njegova starija kćer Ivana je doktorica dentalne medicine te Ružica doktorica medicine.

Otac Josip Perić je doktor medicine, specijalist hirurgije, njegova supruga Mari Perić je doktorica medicine, specijalist radiologije, a sada je njihova kći Iva postala doktorica medicine.

Također otac Stipan Perić (živi u Berlinu) – doktor dentalne medicine, a njegov sin Josip je doktor dentalne medicine. Ružica Čolak (Franina, Josipova i Stipanova sestra koja živi u Širokom Brijegu) je diplomirani farmaceut, dok je njena kćer Katarina doktorica medicine, uskoro specijalist neurologije, a Ivana je diplomirani farmaceut. Najmlađe doktorice Ružica i Iva već rade u Tomislavgradu: Ružica u Domu zdravlja,a Iva u očevoj Poliklinici Perić. Znajući da je u posljednjih deset godina Dom zdravlja u Tomislavgradu napustilo 20 mladih doktora, ohrabruje činjenica da su se i Ružica i Iva odlučile za Tomislavgrad.

Iva s porodicom – Tomislavnews

‘Otkad znam za sebe, medicina je jedino zanimanje u kojemu sam se mogla zamisliti stoga sam jako sretna što sam naposljetku i ostvarila svoj san. Za mene je to više od zanimanja, to je životni poziv što sam i shvatila gledajući svoga tatu koji je svoj cijeli život posvetio upravo medicini. Uz njega mogu puno toga naučiti jer ima ogromno znanje i iskustvo. Nadam se da ću jednoga dana biti dobar doktor kao on’, kazala je Ružica za “Tomislavnews“.

‘Oduvijek sam htjela upisati medicinu, a uzor su mi bili roditelji jer su oboje doktori. Uz njihovu podršku i savjete još vise sam zavoljela ovaj poziv’, kazala je Iva te nadodala kako je sretna jer ima priliku učiti od svojih roditelja. ‘Tu bih istaknula trenutan rad s ocem s kojim mogu naučiti mnogo, što će mi pomoći u daljnjem samostalnom radu. Mislim da je rano razmišljati o dalekoj budućnosti, obzirom da sam tek počela, ali veselim se novim pobjedama’, zaključila je.


{$excerpt:n}