Iz RS se nadaju da će Ratko Mladić biti pušten na slobodu

On je naveo da presuda može da se obori dobrom žalbom, koja je i pripremljena, ali i razumnim sudskim vijećem.

“Ako bude tako, mi smo onda uvjereni da će presuda biti ukinuta. Naravno da strahujemo od dvostrukih aršina, jer jedni parametri važe za jedne u BiH, a drugi za Srbe u BiH”, rekao je Lukić za Televiziju “Pink”.

On je napomenuo da je u slučaju generala Mladića sudsko vijeće, pošto je vidjelo da ima previše dokaza protiv onog što žele, zanemarilo dokaze koji idu u njegovu korist, prenosi “Srna”.

Lukić kaže da je tokom suđenja pokušao da se izokrene uloga Mladića, da prikažu kako on nije morao ni da naredi nešto, nego da su drugi ljudi činili zločine snagom njegovog autoriteta.

“To ne može u pravnom sistemu nijedne države da prođe, ali u Hagu može. Tribunal je veliki korak nazad u razvoju pravosuđa u svetu, nijedan drugi sud ne prihvata praksu ovog haškog”, rekao je Lukić.

Generalov sin Darko Mladić kaže da u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, nekadašnjem Haškom tribinalu, sada vlada zatišje, jer novo sudsko vijeće čita žalbu odbrane na presudu njegovo ocu, koji, kako kaže, treba da bude oslobođen i pušten kući.

On je podsjetio da su razni međunarodni učesnici misija u BiH, kada su odlazili u penziju, govorili o pozitivnom doprinosu generala Mladića u cijeloj krizi i da su jedino na njegovu riječ mogli da računaju.

“Očekujemo datum za usmenu raspravu po pitanju žalbe. Samo možemo da nagađamo, da se nadamo i želimo da verujemo da će novo veće usvojiti normalne pravne standarde. Nama je to dovoljno”, rekao je Darko Mladić.

On je istakao da je prethodno sudsko vijeće kršilo pravne standarde, te da odbrana vjeruje da će general Mladić biti oslobođen ako bude normalnog pravnog razmišljanja, kao i da će uspjeti da ga izvuče na liječenje i sačuva mu život.

Komentarišući najave haškog sudije Karmela Ađijusa da bi postupak Mladiću mogao da bude okončan 2020. godine, Darko Mladić kaže da ne bi bio prvi put da taj sud nešto planira, a da se to promijeni.

On je ponovio da je zdravstveno stanje generala Mladića u proteklih nekoliko sedmica znatno pogoršano, više nego obično, i da je porodica zabrinuta.

“Ovo nije samo naša procena, već su u poseti bili i ruski parlamentarci i vladika Gligorije. Svi su nakon posjete bili zabrinuti jer je stanje lošije nego što su mislili”, kaže Darko Mladić.

On je naveo da su njegovog oca pregledala tri nezavisna ljekarska tima i da je svaki od njih donio iste zaključke.


{$excerpt:n}