Hrvati uveliko mame bh. radnike za narednu sezonu

BANJALUKA – Tražimo sobaricu i čistačice za rad na području Istre u sezonskom perodu od 1. aprila do 31. oktobra 2020. godine ili po dogovoru, uz izdavanje dozvole za boravak i rad, samo je jedan od mnogih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH za narednu ljetnu sezonu.

hrvatska posao

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, kaže da će naredne godine biti sigurno veći odliv ugostiteljskih radnika, ne samo onih kvalitetnih nego svih.

“Ozbiljne kompanije su već krenule da traže radnike, sada je kraj godine, a dosta kompanija počinje da radi već od trećeg ili četvrtog mjeseca. Ljudi s naših prostora su se pokazali kao kvalitetni radnici, a Hrvatska bi osjetila pad u kvalitetu i nemanju radnika da nema radnika iz BiH, te naravno da će poslodavci iz Hrvatske doći u svako doba kako bi pronašli dobre radnike”, kaže Tatić.

Tatić je rekao da je hotel “Plava laguna” iz Istre već bio u Banjaluci prije nekoliko dana, gdje je održao info-veče, a gdje je bilo više od 80 zainteresovanih.

“Oni nisu više u potrazi samo za ugostiteljskim radnicima. To je hotelski kompleks koji zapošljava na hiljade radnika i sada su u potrazi i za električarima, vodoinstalateria i drugim zanimanjima”, navodi on.

Bojan Divčić s portala za zapošljavanje Posao.ba, kaže da već u ovom periodu postoje oglasi za sezonske poslove u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne u značajnom broju kao što se očekuje već početkom sljedeće godine.

“Uslovi koje poslodavci u Hrvatskoj nude zavise najviše od pozicije i industrije, ali generalno možemo reći da nude nešto bolje plate nego za iste poslove u BiH i sve ono što po zakonu treba da osiguraju radnicima. Često nude kompletnu pomoć pri regulisanju radne i boravišne dozvole, smještaj i hranu”, rekao je Divčić.

On kaže da su najčešće traženi radnici za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, posebno hotelijerstvu, ali i poslovi u građevinarstvu i poslovi u transportu.

Dodaje da se na godišnjem nivou podjednako traže i sezonski radnici i radnici van sezone, što nije bio slučaj do zadnje tri godine.

Goran Mitrović iz Agencije za konsalting sa sjedištem u Beogradu, koja spaja radnike s poslodavcima, kaže da je hotelska kuća “Solaris” kod Šibenika već krenula u potragu za radnicima.

“U Hrvatskoj postoje određene kvote za sezonske radnike i kada se ispune kvote ne mogu više da zapošljavaju sezonske radnike. Traženi su radnici u ugostiteljstvu, poput konobara, kuvara, poslastičara, sobarica, recepcionera i drugih. Imamo intervjue u Beogradu, a imaćemo i u Sarajevu i Banjaluci”, kaže Mitrović.

On kaže da sezona kreće već od marta i aprila, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće da obezbijede na vrijeme radnu snagu, a ostatak da se oslone na svoje građane.

“U Hrvatskoj svakako nedostaje radnika, oni nikako ne mogu to da popune. Pored toga imaju određene kvote za zapošljavanje sezonskih radnika, pa se onda zbog toga odlučuju poslije da zapošljavaju i na crno”, rekao je Mitrović.

Ističe da Hrvati nude dobre uslove, te da su plate prilično veće nego u BiH i Srbiji.

“Sve je po zakonu, radnik je prijavljen sto odsto na platu, radi osam sati dnevno, a u slučaju prekovremenog sati se plaćaju. Glavni konobar koji ne treba veliko znanje za to ima oko 1.000 evra platu. U sezoni s prekovremenim satima neki su izlazili i oko 2.000 evra”, rekao je Mitrović. Nezavisne novine

Чланак Hrvati uveliko mame bh. radnike za narednu sezonu се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL – Capital.ba.


{$excerpt:n}