Sramotno: U Višegradu Petera Handkea žele proglasiti počasnim građaninom

Škobić je u ime ovog udruženja koje je osnovano 1994. godine pozvao institucije da podrže prijedlog da Handke bude proglašen počasnim građaninom Višegrada jer, navodi, kako mu ne mogu zaboraviti kada je tokom izgradnje višegradskog naselja Garča 1998. došao na gradilište i pomagao u pokrivanju zgrade za raseljena lica.

Imamo povjerenja u institucije naše Republike Srpske više nego u sve međunarodne institucije. Neka ga opravdaju time što će nas podržati u prijdlogu da Peter Handke, književnik i veliki čovjek, bude proglašen počasnim građaninom Višegrada i Republike Srpske. Mi smo uvijek prvo radili, pa tek onda tražili pomoć“, navodi Škobić u svom zahtjevu.

Zahtjev da se austrijski književnik, negator genocida u Srebrenici, proglasi počasnim građaninom Višegrada u kojem su također počinjeni stravični zločini, uključujući spaljivanje živih ljudi u dvije lomače, na Bikavcu i Pionirskoj, stiže u trenutku oštrih osuda sramotnog djelovanja Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade koji je po mnogima zauvijek uništio svoju reputaciju dodjelujući nagradu osobi koja je minimizirala ratne zločine koje su počinili pripadnici srpske vojske 90-tih godina, pa i na području Višegrada gdje je ubijeno oko 3000 civila bošnjačke nacionalnosti, piše “Klix“.