Šesti dan blokade deponije “Uborak”: Mještani lancima vezani ispred kapije

Više stotina mještana su se ispriječili pred njih svojim tijelima.

Sjeli su ispred kapije i lancima se svezali za kapiju.

Situacija je krajnje napeta i dramatična, a prisutni su i žene i djeca, čuje se plać, javlja “Avazov” reporter s lica mjesta.

Oni poručuju da nisu huligani i da samo štite sebe i svoje zdravlje i porodice. Više od pet osoba je povrijeđeno, a na licu mjesta nalaze se i tri ekipe Hitne pomoći.

Policija je počela da ih izvlači jedno po jedno i na taj način deblokirala deponiju.

Nijaz Hodžić, predstavnik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” poručio je da je ovo nelegalan napad policije na civile koji brane samo svoje živote.

Nakon što je odblokirana deponija, propušteno je 10 kamiona sa smećem koje su mještani popratili zvižducima.

Poručili su da neće odustati i da će peticijom tražiti smjenu komandira PS Sjever. Najavili su i krivične prijave protiv svih odgovornih, jedino je, kako su istakli, federalna ministrica Edita Đapo izašla građanim ususret zaustaviši izdavanje Okolinska dozvole.

Na jutrošnju deblokadu deponije Uborak regovali su i političke stranke. SDA smatra da su razlozi građana opravdani, a SDP tvrdi da policija djeluje pod političkim pritiskom.

U regovanju Stranka demokratske akcije Mostar – sjever navodi se problem deponije Uborak ne može riješiti preko noći, niti za par dana.

“Dužni smo da apeliramo na sve nadležne institucije, a prevashodno na Gradsku upravu Grada Mostara da uvaži opravdane argumente svojih građana iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje, koji su još prije više mjeseci upozoravali na određene nepropisne aktivnosti, a ponajviše nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji, što samo po sebi nanosi ogromnu štetu našoj lokalnoj zajednici – Gradu Mostaru, ali i svim građanima, a najviše mještanima navedenih naselja te direktno utiče na zdravlje i normalan tok života”, kažu u SDA za “Klix“.{$excerpt:n}