Šestogodišnjak smrtno stradao na svoj rođendan

Velika tragedija pogodila je Cazin nakon što je u požaru koji je preksinoć oko 19 sati buknuo u kući u naselju Delići u Tržcu, smrtno stradao šestogodišnji sin Samira Delića. Ostali članovi porodice uspjeli su se spasiti.

Napravljen prolaz

Pripadnici policije, Doma zdravlja Cazin i Vatrogasne jedinice Cazin učinili su sve da se dječak spasi. Prvo je napravljen prolaz kako bi se moglo ući u prostoriju u kojoj se nalazilo dijete. U tome se uspjelo, ali je mališan, nažalost, već bio mrtav.

Uviđaj još traje. Sve što vam u ovom momentu mogu potvrditi jeste da je dijete smrtno stradalo. Uzrok požara bit će poznat nakon vještačenja – kazao je jučer Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Dječakov 48-godišnji otac Samir Delić zbrinut je u Domu zdravlja Cazin zbog opekotina. Utvrđeno je da je riječ o lakšim povredama.

Prema riječima mještana, djetetova porodica se u trenutku nesreće nalazila u donjem dijelu kuće, dok je nastradali dječak bio na prvom spratu kuće, gdje je i izbio požar.

Mještani kažu da je tragedija tim veća, jer je nastradali dječak istog dana proslavio rođendan.

Zvaničnih informacija o tačnom broju povrijeđenih osoba jučer nije bilo, ali nam je iz ureda gradonačelnika Cazina potvrđeno da je još dvoje djece iz iste porodice zbrinuto u bihaćkoj bolnici te da nisu u pitanju teške povrede.

Pozvali majku

Vatrogasci i zaposlenici Civilne zaštite odmah su po izbijanju požara pozvali Centar za socijalni rad zbog djece. Direktorica Centra Amela Toromanović kazala je da je njihova dežurna socijalna radnica preksinoć odmah izašla na mjesto događaja.

Porodici je ponuđena pomoć za smještaj, ali su oni rekli da su kod tetke. Majka djeteta ne živi s njima, bila je to vanbračna zajednica. Ona se javila i mi smo joj saopštili šta se desilo. Ona je nekad davno živjela s njima, sud je dijete povjerio ocu. Ona je s njim imala jedno dijete, dječaka koji je smrtno stradao – objasnila je Toromanović.

Pojasnila je da Samir Delić iz prvog braka ima punoljetnog sina, koji je oženjen. – Ono što je naš zadatak bio, to je da smo porodici ponudili smještaj i psihosocijalnu podršku. Sa majkom djeteta smo razgovarali danas i ona je rekla da će doći – rekla je jučer direktorica Amela Toromanović.

Raniji slučaj

Savjetnici gradonačenika jučer su bili na putu u Tržačku Raštelicu i, kakoje rečeno, kad policija i Tužilaštvo završe svoj dio posla, sve gradske službe bit će na raspolaganju porodici. Delićima je prije nekoliko godina izgorjela štala i u njoj krava i tele. Za porodicu je to tada bio veliki gubitak, jer su živjeli isključivo od proizvodnje mlijeka, piše “Avaz“.

{$excerpt:n}