Mještani Blažuja strahuju od migranata: Dobrodošlica neće biti topla

Kažu da ih niko ništa nije pitao, ali da će se njihova volja itekako čuti. Kako bi zaštitili svoju porodicu, spremni su onemogućiti prebacivanje migranata. Sa mještanima Blažuja danas je bila ekipa “N1“.

Blažuj. Mjesto koje se našlo između dva prihvatna centra za migrante – Ušivka i budućeg koji se osposobljava u obližnjoj kasarni. Mještani uznemireni zbog odluke da migranti iz Vučjaka budu premješteni u neposrednu blizinu njihovih domova. S dolaskom naše ekipe, počeli su se okupljati na ulici. Uplašeni su za sigurnost svoje djece. Kako bi ih zaštitili, kažu, spremni su blokirati put i spriječiti dolazak migranata.

Spreman sam na sve. Bolje da idem i na blokadu puta, nego da mi neko ubije dijete. Moje je još malo. Ali, ubiće nečije drugo. Otet će mu telefon, otet će mu pare“, kazao je Almin Dedić.

Sad zasad mirno gledamo, Imamo tihi bunt. Ali, taj tihi bunt može prerasti u svašta nešto“, kazao je jedan stanovnik Blažuja.

Od djece kradu mobitele, novce, skloni su svemu“, dodao je Ramiz Dinar.

Mještani već danas razmišljaju kako će postupiti kada im prvi susjedi postanu migranti. Neki razmišljaju da se sele, drugi već rade na pojačavanju ograda oko kuća.

Po noći ovuda hodaju. Svake noći idu niz ceste. Hajde ti sad njima znaj namjeru, i šta ima uz sebe i šta nosi“, kazao je Nihad Bećirović.

Kuća mi je ovdje sama, dijete u školi, žena radi, ja radim. Preko dana ne smijem ostaviti kuću kako treba. Ne samo ja, nego čitavo stanovištvo ovdje“, dodao je Zijo Kovačević.

Naravno da se plašim. 2.000 nepoznatih muškaraca dolazi ovdje. Ja živim sama, Oni su od moje kuće 100 metara. Naravno da mi nije svejedno“, istakla je jedna mještanka.

Kako da se ne plašim. Plaše se i mlađi i stariji i svi se plašimo“, dodala je druga.

U šumi na desnoj strani nalazi se kasarna Blažuj, gdje bi trebao stići veliki broj migranata koji su sada na području USK. Nepunih pedesetak metara sa lijeve strane nalazi se naselje Blažuj. Upravo zbog blizine, jer ih samo pruga dijeli od kasarne, mještani strahuju od migranata.

Pogledajte video OVDJE.

U kasarni posljednje pripreme. Naša ekipa zabilježila je dolazak kamiona i cisterni sa vodom. Ministar Dragan Mektić ranije je najavio da će u kasarni biti uspostavljeni svi uvjeti za boravak ljudi.

Gore se izvode radovi na opremanju tog objekta, priključivanju infrastrukturnih stvari, kada je u pitanju struja, voda i rješavanje komunalnih problema“, kazao je Mektić.

U kampu Vučjak nadomak Bihaća trenutno boravi 350 migranata. Svi bi oni bi nakon osposobljavanja kasarne, kroz nekih petnaestak dana trebali biti premješteni u Blažuj. No, dobrodošlica prema najavama mještana neće biti topla.


{$excerpt:n}