Za smrt porodilje u Gradišci uslovna kazna anesteziologu

Presuda je, izrečena nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Ljucović zaključio s Okružnim javnim tužilaštvom u Banjaluci. Time je priznao da je iz nehata počinio krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

“Ljucoviću je utvrđena kazna od jedne godine zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivčno djelo”, navode u Osnovnom sudu u Gradišci.

U istom predmetu optužen je i Dejan Gvozden (38), specijalista ginekologije i akušerstva, a postupak protiv njega je razdvojen od Ljucovića i suđenje je u toku.

Gvozden je, prema optužnici, porodio Šinik, dok je Ljucović preduzeo reanimaciju kad je kod nje, po porođaju, došlo do krvarenja, pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, gubitka svijesti i razvoja stanja šoka.

U optužnici se navodi da su Gvozden i Ljucović postupali protivno pravilima zdravstvene struke i procedurama Svjetske zdravstvene organizacije za liječenje poslijeporođajnog krvarenja, svjesni da, usljed njihovog nečinjenja, može doći do smrti pacijentkinje.

Propuste su, kako se navodi, napravili u dijagnostici i terapijskom postupku, a nisu preduzeli ni hirurške metode za sprečavanje poslijeporođajnog krvarenja.

“Usljed tih propusta ljekara, došlo je do vanjskog iskrvarenja, masivnog krvarenja iz maternice, razvoja šoka u nepopravljivo stanje i smrti pacijentice”, navodi se u optužnici.

Jovana Šinik, inače majka petero djece, tada je rodila dječaka Jovana. I on je bio u kritičnom stanju, što je ostavilo trajne posljedice i oštećenje mozga, zbog čega zaostaje u razvoju.

Nezadovoljan presudom
Ranko Šinik, suprug preminule porodilje, nije zadovoljan izrečenom kaznom.

“To je nikakva kazna. Kada kokoš na putu ubiješ, budeš strožije kažnjen. Uništili su dva života. Moj Jovan ni dan danas nije zdrav, a niko od tih ljekara me nije ni pitao za njega”, kaže ogorčeni Šinik, prenosi “Avaz“.


{$excerpt:n}