Potraga za šivačima, zidarima, tesarima…

DOBOJ, Umjesto po zaposlenje u struci, većina Dobojlija juče je posao, doboj, sajam zapoščna Sajam zapošljavanja i obrazovanja odraslih došla s namjerom da uz pomoć prekvalifikacije dođe do bilo kakvog radnog mjesta.

“Već dugo, dugo ne mogu da nađem posao u struci, ranije sam nešto privremeno i povremeno radila. Osim u struci, radila bih nešto drugo, imala sam želju da se prekvalifikujem, da predajem matematiku, međutim to iziskuje dodatna novčana sredstva, a posao nije siguran”, priča Jelena Kovačević, diplomirani ekonomista.

Visokoobrazovane radnike tražilo je veoma malo poslodavaca od njih 18, koliko se prijavilo na sajam, a od 150 ponuđenih radnih mjesta najviše je bilo u građevinarstvu (zidari, tesari, moleri), te u tekstilnoj industriji.

Za 25 šivača tragalo je nekoliko poslodavaca, među njima i Aleksandra Petrović, vlasnica tekstilne firme “Imago”, koja je, kaže, spremna naučiti ovom poslu potencijalne kandidate koji su druge struke.

“Mi imamo u svom kolektivu dosta samoukih radnika, koji su sami naučili taj posao, u stvari, uz našu pomoć. To može biti i neko kreativan za neki drugi vid posla, da nije šivač. Tražimo čisto da osoba ima volju i želju, a mi ćemo je i naučiti ako treba, nije problem. Očekujem nekoga ko ima volju i želju, ko bi htio da uči taj posao, jer mi imamo trenutno mogućnosti da ga naučimo poslu”, kazala je Petrovićeva.

Vesna Đurić po struci je trgovac, ali nikada nije radila u struci, pa bi se rado prekvalifikovala za nešto drugo.

“Vidjela sam da traže šivače, a ja nemam iskustva kao šivač i ako bih imala neku adekvatnu obuku, pokušala bih to. Davno sam izašla iz škole, sada su drugačiji uslovi, ne poznajem te nove tehnologije. Radila sam nekada u tvornici namještaja, radila sam kratko i u tvornici obuće, radila sam pripremu, nisam bila šivač. Zadnjih mjeseci radila sam u klaonici pilića, ali se nisam vodila kao zaposlena”, požalila se Đurićeva.

Na evidenciji dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje RS nalazi se 4.050 aktivnih tražilaca posla.

“Po iskazanim potrebama poslodavaca na sajmu, pozivana su nezaposlena lica, aktivni tražioci posla, da dođu na sajam i da posjete poslodavce koji su iskazali potrebu za njihovo zanimanje”, izjavila je Sandra Tatić, šef dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

Sajam je održan treći put, a prošle godine desetoro Dobojlija pronašlo je posao na ovom skupu. Sanja Čakarević/Nezavisne

Чланак Potraga za šivačima, zidarima, tesarima… се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL – Capital.ba.


{$excerpt:n}