Nigerijski studenti ispitani u Bihaću, njihove vize bile su potpuno legalne

Reporter “Klixa” zabilježio je izvođenje Nigerijaca iz Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima naše zemlje, gdje su mladići ispitani.

Dokumenti do kojih je došao “Index.hr” ukazuju da su Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexandro u Hrvatsku ušli legitimno na osnovu vize koju im je izdala hrvatska ambasada u Južnoafričkoj Republici, koja pokriva više zemalja, a među njima i Nigeriju.

Na vizama, čiju je autentičnost potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, jasno je navedeno da su izdate za potrebe učešća na takmičenju.

“Vize su izdate s rokom valjanosti u razdoblju od 12. novembra do 3. decembra ove godine i ukupnim trajanjem od šest dana”, navedeno je u odgovoru resornog ministarstva.

Mladići iz Nigerije su učestvovali na Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu koje se održavalo u Puli od 13. do 17. novembra. Uz dvojicu Nigerijaca koji su deportovani u BiH bilo je još dvoje kolega i voditeljica tima.

Prema tvrdnjama policije, nigerijski studenti su se “18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato”. U tom trenutku su Eboh i Abia i dalje legalno boravili u Hrvatskoj.

Nigerijski studenti, pak, tvrde da ih je hrvatska policija 17. ili 18. novembra otela u Zagrebu i prebacila do zelene granice s BiH te onda protjerala u BiH pod prijetnjom nasilja. Eboh i Abia do saslušanja u Bihaću nalazili su se u izbjegličkom kampu Miral kod Velike Kladuše.