Dječaka iz Srbije usmrtila ledena skulptura

Kako za “Kurir” kaže Asmir Alijević, ujak dječaka, on je sa sestrićem i njegovim ocem Ragbetom Hamzom tog dana otišao na sajam kako bi uživali u lijepom danu i kako bi mališan osjetio prazničnu atmosferu.

Na vašaru se nalazila postavka ledenih skulptura – kućica, fotelja i Deda Mraz. Emran je razgledao figure i fotografisali smo ga. Posljednja slika mu je na ledenoj fotelji“, s kendlom u grlu priča nesrećni ujak.

Nakon što se dječak slikao na fotelji, desila se tragedija.

Stajao je sa tatom pored te kućice, dok sam ja bio udaljen od njih nekoliko koraka, stajao sam na klizalištu. Moj zet je Emrana sve vrijeme držao za ruku“, priča ujak i nastavlja:

Gornji dio kućice bio je deblji i ona je odjednom pukla i počela da se ruši. Pružio sam ruku da je zadržim, kao i moj zet, ali se led, nažalost, već sručio na dijete“, priča Alijević.

Otac je uspio da izvuče sina ispod gomile leda.

Išla mu krv na usta i preminuo je“, kaže ujak i ističe da je u momentu pada skulpture u blizini bilo još nekoliko djece.

Emranov stariji brat je takođe bio tu, kao i druga djeca, koja su se igrala. Tog dana je bilo toplo, temperatura je bila u plusu, a reflektori upereni u led. Pretpostavljam da je zbog toga došlo do topljenja i da se kućica zato srušila. To što nas je zadesilo viša je sila, Bog je odabrao da se baš Emran nađe u tom trenutku na tom mjestu. Mi bismo voljeli da se ovo ne dogodi nikome drugom, nijednom djetetu, kao i da se obrati pažnja kada se prave skulpture, da se to ne radi nestručno“, kaže ujak nastradalog dječaka i napominje da je ukupna težina svih skulptura dvije tone.

Porodice Hamza i Alijević goranskog su porijekla, ali je on, kao i dječakova majka, odrastao u Zemunu.

Asmir Alijević kaže da su ih pogodila nagađanja u luksemburškim medijima da je dječak gurnuo statuu.

Dijete od dvije godine i deset mjeseci nije moglo da gurne kućicu od 700 kila! Skulptura je kapala sve vrijeme i vjerovatno nije bila adekvatno održavana pošto je bilo osam stepeni iznad nule“, tvrdi ujak.


{$excerpt:n}