Novi migrantski centri biće formirani i u Republici Srpskoj

Kljajić je rekao da su imali i posjetu predstavnika britanske ambasade, te da su dobili obećanje da će zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) razmatrati pitanje migrantske krize u BiH, sa posebnim osvrtom na USK.

“Imamo obećanje da će biti formirani centri kako na teritoriji FBiH, tako i Republike Srpske. Vidjećemo 5. decembra kakva su rješenja članova PIC-a. Nadamo se da će ubrzo biti formirana vlast, te i ova situacija stavljena pod kontrolu”, rekao je Kljajić, prenosi “Srna”.

On je naveo da ne postoji nikakva pomoć niti komunikacija sa vlastima na nivou BiH, te da su u USK-u očekivali da će prije zime biti riješeno pitanje rasterećenja ovog kantona otvaranjem dva prihvatna centra, u Tuzli i u Kantonu Sarajevo.

“Vidimo da se ništa ne dešava, nego da je fokus na formiranju vlasti”, rekao je Kljajić.

On je izrazio zabrinutost za migrante smještene u kampu “Vučjak” zbog nehumanih uslova za zimski period, ali i očekivanje da će problem biti riješen, prenosi “N1”.

Kljajić je naveo da se u “Vučjaku” trenutno nalazi od 500 do 1.000 migranata, a u Unsko-sanskom kantonu ih ima oko 5.000.

On je rekao da je u bezbjednosnom smislu pomoglo ograničavanje kretanja migranata.

“Preduzeli smo određene mjere da oni imaju ograničenje slobode kretanja. `Biru` i `Miral` kontrolišemo tako da što manje budu prisutni u urbanom području. Najveći broj onih koji se kreću po gradu su maloljetnici, oni imaju apsolutnu slobodu kretanja i kada su u pitanju porodice iz đačkog doma”, naveo je Kljajić.

On je dodao da prema prijavi građana redovno izlaze na teren zajedno sa kantonalnom inspekcijom i Kancelarijom za strance i kada nađu određeni broj migranata dislociraju ih u “Vučjak”.

“Kazne od oko 300 KM propisuje Kantonalna uprava za inspekcijske poslove”, pojasnio je Kljajić.

On je dodao da će migranti biti izmještani na lokacije neperspektivne vojne imovine.

{$excerpt:n}