NDP će podržati povećanje plata radnika u javnom sektoru

BANJALUKA, Poslanik NDP-a Aleksandar Fulurija rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da će ta stranka podržati najnoviji set izmjena zakona o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru, jer je to pozitivna stvar za Srpsku.

ERS


Fulurija je naveo da bi na tom planu trebalo pravičnije urediti koeficijente o povećanju plata kada je riječ o zaposlenima u pojedinim sektorima u odnosu na zaposlene u drugim oblastima.

“Ovaj set izmjena zakona treba posmatrati kao cjelinu i uskladiti koeficijente. Potrebno je, dakle, izvršiti poređenje i izjednačavanje koeficijenata”, rekao je Fulurija tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o setu zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu koji predviđa da plate zaposlenima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz budžeta Srpske budu povećane od pet do 20 odsto.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić rekla je, između ostalog, da Vlada Srpske najnovijim povećanjem plata stvara sve dublji jaz između privatnog i javnog sektora.

“Nećete ljude zadržati ni većim platama, jer oni idu odavde i zbog hiljadu drugih razloga. Znam da je cilj da prosječna plata bude 1.000 KM… Ali Vlada treba da stvori pretpostavke privatnom sektoru da povećava plate jer tamo je najviše radnika”, pojasnila je Trivićeva i dodala da je ovo povećanje plata trebalo uraditi pravičnije.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić je u vezi sa izmjenama pomenutih zakona istakao da je daleko bolji položaj radnika u javnom nego u privatnom sektoru.

“Iako plate u javnom sektoru jesu male i trebaju da budu veće, jaz između javnog i privatnog sektora ovim samo povećavamo”, rekao je Vidić. Srna

Чланак NDP će podržati povećanje plata radnika u javnom sektoru се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL – Capital.ba.


{$excerpt:n}