Željko Komšić: “Ne može Srbija štititi zločince, a hapsiti na osnovu krivične prijave”

Postavlja se pitanje na osnovu čega su policijski organi Republike Srbije postupili hapseći Osmanovića, jer krivična prijava ne može biti osnov za hapšenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sistemu u svijetu – saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nemamo, navodi se u saopštenju , nijednu informaciju da je protiv navedne osobe podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za istim raspisana međunarodna potjernica.

“Smatram da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Republike Srbije. Odmah po povratku iz radne posjete SAD-u prema nadležnim institucijama Republike Srbije pokrenut ću potrebne urgencije u cilju razrješavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema našim državljanima. Tim prije, jer se hapse i privode naši državljani bez podignutih optižnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je ovakava asimetrija u postupanju prema optuženim i osumnjičenim još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

“Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprijediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti”, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Osmana Osmanovića, zbog sumnje da je da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, izjavio je danas zamjenik tužioca za ratne zločine Vasilije Seratlić.

Seratlić je naveo i da je Viši sud u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, donijelo rješenje o pritvoru u trajanju do 30 dana za Osmanovića.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, piše “Fena”.


{$excerpt:n}