Zbog najavljenog štrajka srebreničkih “komunalaca” održan hitan sastanak u Gradskoj upravi Srebrenik

Danas je u prostorijama Gradske uprave u Srebreniku održan sastanak predstavnika štrajkačkog i sindikalnog odbora radnika JKP 9. septembar d.d. Srebrenik, menadžmenta ove firme i predstavnika Gradske uprave.

Povod sastanka bio je najavljeni generalni štrajka za 27. novembar ove godine, radnika angažovanih na poslovima zajedničke komunalne potrošnje. Kako su istakli predstavnici štrajkačkog odbora, osnovni razlozi najavljenog štrajka su enormno niske plate radnika koji rade na poslovima održavanja čistoće, naplate parkinga i drugih izvršnih radnika u odnosu na administrativni aparat ovog preduzeća.

Kako je istakao Damir Zukić, predsjednik štrajkačkog odbora, plate radnika na pomenutim poslovima kreću se tek oko 500 KM, dok primanja zaposlenih u administraciji dostižu i preko 1 500 KM. Uz pomenuto, prema mišljenju Zukića, jedan od razloga najavljenog štrajka jeste i glomazan administrativni aparat, upošljavanje nepotrebnih radnika, što predstavlja balast u radu ovog prezuća.

Ističući da plate radnika koji su angažovani na poslovima zajedničke komunalne potrošnje su zaista male, pogotovo u odnosu na druga komulna preduzeća u okruženju, v.d. direktora Maksida Zukić navela je da je ovo preduzeće opterećeno brojnim dugovanjima i gubicima, a pokrenute tužbe radnika iz ranijeg perioda dostižu iznos i do 600 000 KM ,što prijeti blokadi računa preduzeća , tako da ne vidi mogućnost povećanja plata .

U cilju rješavanja dugogodišnjih problema nagomilanih u ovom preduzeću , Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika , istakao je da će se u skladu sa zakonom hitno pokrenuti procedura preispitivanja opravdanosti trenutne organizacije rada u komunalnom preduzeću, odnosa vlasničkog kapitala kao i strukture potrebnog broja uposlenika. Između ostalog, pokrenut će se postupak revizije rada i poslovanja ovog preduzeća za period od 2008. do danas, a u pogledu iznalaženja mogućnosti obezbjeđenja finansijske stabilnosti JKP 9. septembar, za narednu sjednicu Gradskog vijeća pripremit će se i nova Odluka o načinu upravljanja i korištenja parking mjesta u Srebreniku, kao i Odluka o zajedničkoj komunalnoj potrošnji po osnovu koje bi se kroz nove tržišne cijene pokušalo obezbijediti finansijska sredstva.

Predstavnici Gradske uprave i Gradskog vijeća sa predstavnicima sindikata i menadžmenta preduzeća pristupit će i utvrđivanju nove sistematizacije radnih mjesta koja bi trebala biti temeljena na stvarnim potrebama i to za svako radno mjesto.

Novi radni sastanak trebao bi biti održan 26. novembra, na kojem će se definitivno znati hoće li radnici stupiti u štrajk. Uzimajuću u obzir da je zimski period, te da bi blokada u odvozu smeća predstavljala i ekološki problem, gradonačelnik Omerović je istakao da ukoliko do dođe do štrajka, Gradska uprava u skladu sa zakonom biće primorana angažovati drugo ovlašteno pravno lice (preduzeće) na poslovima gradske toplane i redovnog odvoza komunalnog otpada.

Objava Zbog najavljenog štrajka srebreničkih “komunalaca” održan hitan sastanak u Gradskoj upravi Srebrenik pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
{$excerpt:n}