Ponovno devastirano Partizansko groblje

Polomljeno je više kamenih ploča na kojima su ispisana imena stradalih. Osim polomljenih ploča, nekoliko postolja s pločama je iščupano iz zemlje i bačeno, piše “Bljesak“.

Podsjetimo, do sada je u više navrata ovaj spomenik oštećen lomljenjem kamenih ploča, ispisivanjem grafita, paljenjem različitih predmeta i slično.

Nakon dugo vremena, postavljena je bila rasvjeta i nadzorne kamere, te je bila angažirana i zaštitarska firma kako bi se ovaj spomenik očuvao nakon djelomične obnove.

Međutim, nakon isteka ugovora sa zaštitarskom firmom, kamere su uklonjene, a fizička zaštita ne postoji, te je spomenik ponovno prepušten zubu vremena.

U ponedjeljak je najavljena posjeta delegacije ovom spomeniku gdje će biti položeno cvijeće i odana počast svim žrtvama, a potom će polaganje cvijeća i odavanje počasti stradalima biti upriličena na Šehitlucima, nakon čega će uslijediti akademija povodom praznika.

U odluci o proglašenju Partizanskog-spomen groblja nacionalnim spomenikom navedeno je kako je ”Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika”.
{$excerpt:n}